Una dintre situatiile prevazute de Codul muncii, in care angajatorul nu poate dispune concedierea salariatilor este concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.
In acest sens, art 60 lit. e) din acest act normativ stabileste ca, concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani. Potrivit alin. (2) al aceluiasi articol aceasta interdictie nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Prin urmare, dupa expirarea perioadei de suspendare, angajatorul este obligat sa redea persoanei in cauza postul detinut anterior suspendarii contractului individual de munca, in caz contrar, masura fiind lovita de nulitate absoluta. Ulterior, contractul individual de munca isi reia cursul.
In ceea ce priveste persoana angajata pe durata determinata, conform art. 84 alin. (2) din Codul muncii, in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
In ceea ce priveste posibilitatea angajatorului de a o concedia pe salariata revenita din concediul pentru cresterea copilului, trebuie sa distingem intre:
Portal Codul Muncii
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Medicina muncii un aliat al angajatorului
1. Copilul nascut, adoptat sau incredintat in vederea adoptiei, luat in plasament, in plasament in regim de urgenta pana la data de 31 decembrie 2010, situatie in care sunt aplicabile prevederile OUG 148/2005. Potrivit art. 30 alin. (1) din OUG 111/2010, persoanele care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data beneficiaza de drepturile reglementate de OUG 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest caz, interdictia concedierii inceteaza la data la care salariata revine la locul de munca. Astfel, angajatorul poate dispune concedierea salariatei dupa incetarea suspendarii contractului individual de munca, in cazurile si in conditiile prevazute de lege.
Aceasta, intrucat OUG 148/2005, spre deosebire de OUG 111/2010, nu cuprinde prevederi care sa interzica angajatorului concedierea salariatei dupa revenirea din concediul pentru cresterea copilului.
2. Copilul nascut, adoptat sau incredintat in vederea adoptiei, luat in plasament, in plasament in regim de urgenta incepand cu data de 01 ianuarie 2011, situatie in care sunt aplicabile dispozitiile art. 25 alin. (2) din OUG 111/2010, potrivit carora:
“(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.â€
Potrivit alin. (4) al aceluiasi articol, interdictia nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
In consecinta, in acest caz, angajatorul nu va putea dispune incetarea raporturilor de munca (concedierea) pe o perioada de 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.