Studiu de caz: Poate fi concediata salariata revenita din CCC?

25 Iulie 2011
25 Iulie 2011
OUG 111/2010concediu crestere copilinterdictia concedierii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intr-un caz de concediu pentru cresterea copilului, o salariata are incheiat contract individual de munca pe perioada determinata pana in ultima luna a anului in curs. Este stabilit ca in luna septembrie 2011, aceasta sa intre in concediu ingrijire copil pana la varsta de 2 ani. In momentul in care acest concediu de 2 ani se va termina, prezinta angajatorul obligatia de a-i asigura in continuare salariatei locul de munca?

In acest sens, prevederile legii mentioneaza clar reglementarile prin care sunt stabilite drepturile unui angajat aflat in concediu pentru cresterea copilului. Astfel, potrivit art. 25 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa ca, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

In plus, trebuie mentionat ca interdictia se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

In cazul in care motivele concedierii sunt consecinte ale reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii, aceste prevederi mentionate mai sus nu se aplica.

In rest, angajatorul are obligatia ca la revenirea salariatei din concediu crestere copil sa o reprimesca in unitate pe acelasi post si timp de 6 luni de la revenire sa nu-i inceteze contractul de munca.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]