Doar doi europeni din cinci au card european de asigurari sociale de sanatate

Resurse Umanecard europeanasigurari sociale de sanatatecomisia europeanaCEASS
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Cele mai recente cifre arata ca peste 190 de milioane de persoane detin un card european de asigurari sociale de sanatate (CEASS), care le permite sa obtina ingrijiri medicale de urgenta si, astfel, sa se bucure de vacante lipsite de griji atunci cand calatoresc in Uniunea Europeana, Elvetia, Liechtenstein, Norvegia si Islanda. Numarul titularilor de CEASS a crescut in mod constant, in 2012 inregistrandu-se 15 milioane de noi cetateni care detin un CEASS comparativ cu anul precedent.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: "Cardul european de asigurari sociale de sanatate este un adevarat succes, avand in vedere ca doi europeni din cinci detin un card cu ajutorul caruia pot sa economiseasca timp si bani in cazul in care se imbolnavesc sau se ranesc in timpul unei calatorii in strainatate.

In cea mai mare parte a timpului, CEASS functioneaza fara probleme. Cu toate acestea, in cazul in care un stat membru nu isi indeplineste obligatiile prevazute de legislatia UE si refuza recunoasterea cardului, Comisia va lua masuri pentru a proteja drepturile cetatenilor europeni".

CEASS confirma dreptul unei persoane de a primi tratament de urgenta in cadrul sistemului public de sanatate al tarii gazda in aceleasi conditii si la acelasi pret ca si cetatenii tarii respective. Cardul este eliberat gratuit de catre furnizorul national de servicii de asigurari de sanatate din tara de origine. CEASS nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate in alta tara.

Spitalele care asigura servicii de sanatate publica sunt obligate sa recunoasca CEASS. in marea majoritate a cazurilor, pacientii care prezinta CEASS beneficiaza de asistenta medicala necesara, iar costurile le sunt rambursate fara probleme. in cazul in care cardul nu este acceptat, pacientii ar trebui sa contacteze autoritatea de sanatate relevanta din tara pe care o viziteaza. Numerele de contact pentru cazuri de urgenta sunt usor accesibile prin intermediul aplicatiei CEASS pentru telefoanele de tip smartphone si tablete (a se vedea mai jos). in cazul unui nou refuz, pacientii ar trebui sa solicite asistenta din partea autoritatilor din domeniul sanatatii din tara lor de origine. in cazul in care se confrunta din nou cu probleme, pacientii ar trebui sa contacteze Comisia Europeana. Comisia poate investiga reclamatiile si supune problema autoritatilor din tara in cauza, astfel cum a fost recent cazul Spaniei (IP/13/474). impotriva oricarui stat membru care nu aplica legislatia UE privind utilizarea CEASS vor fi initiate proceduri privind incalcarea dreptului UE.

Sursa: Comisia Europeana

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanecard europeanasigurari sociale de sanatatecomisia europeanaCEASS

Data aparitiei: 16 Iulie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Doar doi europeni din cinci au card european de asigurari sociale de sanatate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]