La nivel de UE se adanceste criza sociala

29 Martie 2013
29 Martie 2013
Angajare si Concedierecriza socialarata somajuluimajorare impozite
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Ocuparea fortei de munca la nivelul Uniunii Europene pare sa fi inregistrat rezultate slabe in trecut. Asa cum arata buletinul trimestrial, situatia sociala si a ocuparii fortei de munca in UE a ramas critica in al patrulea trimestru al anului 2012, numarul locurilor de munca fiind in scadere la nivel global si rata somajului in crestere, in timp ce situatia financiara a gospodariilor a ramas grava.

In anumite state membre, efectele negative ale reducerilor bugetare si ale cresterii impozitelor asupra ocuparii fortei de munca si a nivelului de trai sunt tot mai evidente. Buletinul indica totodata ca imigrarea neta din afara UE a incetinit si ca, in plus, criza a afectat negativ natalitatea.

Laszlo Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a facut urmatoarea declaratie: "Criza sociala din Europa continua sa se agraveze, iar in mai multe state membre nu se intrevede o imbunatatire concreta. Persoanele cele mai sarace au fost adesea si cele mai grav afectate. Guvernele trebuie sa investeasca pentru a face posibila o crestere favorabila incluziunii si pentru a le oferi cetatenilor o sansa reala de a avea un trai decent; pachetul recent al Comisiei de masuri privind investitiile sociale a prezentat mai multe solutii in acest sens. Mai intai de toate insa avem nevoie de mai multa solidaritate, atat la nivel national, cat si intre statele membre. Numai impreuna vom putea depasi aceasta criza".

Somajul a continuat sa creasca in ianuarie 2013, afectand 26,2 milioane de persoane in UE (19 milioane in zona euro), adica 10,8% din populatia activa (11,9% in zona euro).

Decalajul in materie de rata a somajului intre sud/periferie si nordul zonei euro a ajuns la valoarea fara precedent de 10 puncte procentuale in 2012. PIB-ul UE s-a contractat cu 0,5% in cursul celui de-al patrulea trimestru din 2012, aceasta fiind cea mai mare scadere de la inceputul anului 2009. Nivelul global al ocuparii fortei de munca in UE a scazut cu 0,4% in 2012, evolutii pozitive fiind inregistrate doar in ceea ce priveste munca cu fractiune de norma. Numai in al patrulea trimestru din 2012, nivelul ocuparii a scazut cu 0,2% in comparatie cu trimestrul precedent.

Cheltuielile pentru protectia sociala scad mai rapid decat in perioadele anterioare de criza economica

Contractarea bugetelor publice a afectat negativ ocuparea fortei de munca, atat in mod direct, prin reducerea ocuparii in sectorul public, cat si indirect, prin reducerea cererii macroeconomice agregate. Modificarile sistemelor fiscale si de protectie sociala si reducerile salariale din sectorul public au generat reduceri semnificative ale nivelului veniturilor reale ale gospodariilor, exercitand o presiune puternica asupra standardelor de viata ale gospodariilor cu venituri scazute. Reducerea cheltuielilor si majorarea impozitelor au un impact diferit asupra grupurilor cu venituri ridicate si cu venituri scazute. Analiza arata ca este esential ca reformele bugetare sa fie concepute cat mai prudent, astfel incat categoriile cele mai defavorizate sa nu fie afectate intr-un mod disproportionat, asa cum s a intamplat in unele tari (de exemplu, Estonia si Lituania). Procentul populatiei UE care se confrunta cu dificultati financiare ramane cu mult peste nivelurile observate in ultimii zece ani, acest fenomen afectand aproape una din patru gospodarii cu venituri scazute.

In faza incipienta a crizei, cheltuielile de protectie sociala au jucat un rol important in ceea ce priveste compensarea pierderilor de venituri ale gospodariilor populatiei si au contribuit la stabilizarea economiei. De la jumatatea anului 2010, impactul a inceput sa scada, iar in 2012 acesta era neglijabil, chiar si in tarile in care somajul a continuat sa creasca.

Aceasta reducere a cheltuielilor sociale a fost mult mai puternica decat in perioadele precedente de recesiune, reflectand in parte nevoile exceptionale de consolidare bugetara in contextul crizei monedei euro. Ea a neutralizat functia de stabilizare economica a sistemelor de protectie sociala in multe state membre si este posibil sa fi contribuit la agravarea recesiunii, cel putin pe termen scurt.

Consiliul European din martie 2013 a confirmat ca solutionarea problemei somajului si a consecintelor sociale ale crizei reprezinta in continuare o prioritate majora a politicilor UE si a celor nationale. In februarie 2013, Comisia a prezentat un pachet de masuri privind investitiile sociale care le ofera statelor membre orientari pentru o mai mare eficienta si eficacitate a politicilor sociale ca raspuns la provocarile importante cu care se confrunta. In cadrul pachetului de masuri s-a subliniat ca investitiile publice in domenii precum ingrijirea copiilor, educatie sau sprijinul pentru imbatranirea activa si in conditii bune de sanatate trebuie mentinute sau intensificate chiar si atunci cand bugetele nationale sunt limitate, deoarece fara aceste investitii, multe persoane nu au posibilitatea de a participa in societate sau de a-si dezvolta potentialul economic.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<

ARTICOLE SIMILARE

La nivel de UE se adanceste criza sociala

Mai multe articole despre majorare impozite

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]