"In cazul unui contract individual de munca de 8h/zi, 40h/saptamana, programul de lucru fiind de L-V 08:30-17:00, in baza art. 118 (7), se poate face un act aditional cu modificarea programului de lucru cu o perioada fixa si una mobila astfel incat sa se insumeze 8 h/zi? De ex. perioada fixa 09:30-13:30 si avand perioada de intrarea si iesire perioada mobila."
Raspunsul specialistilor:
Timpul de munca nu trebuie confundat cu programul de lucru. Pe cand timpul de munca inseamna numarul de ore pe zi ori saptamana in care este obligatorie desfasurarea activitatii salariale, programul de lucru este reprezentat de orele intre care se presteaza munca zilnic, adica intre momentul de incepere a activitatii si cel in care acesta se incheie. Stabilirea programului de lucru intra in competenta angajatorului, insa el trebuie sa respecte dispozitiile legale care prevad si limiteaza timpul de munca.
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
Prin urmare, in aplicarea art. 40 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, apreciem ca angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii, programul de lucru fiind un aspect ce tine, in opinia noastra, de organizarea si functionarea unitatii.
Astfel, daca in speta de fata este vorba despre fixarea intervalului orar in care salariatii unitatii isi desfasoara activitatea, durata timpului de munca ramanand cea din contractul individual de munca, apreciem ca acest aspect poate fi stabilit in mod unilateral de catre angajator, fara a fi necesara incheierea unui act aditional la contractul individual de munca al salariatilor.
In cazul unui program de lucru flexibil salariatii au o perioada fixa de lucru impusa de angajator si una mobila in care isi aleg ora de sosire si de plecare cu respectarea totalului de 8 ore pe zi.
In cazul unor astfel de programe, salariatii au dreptul de a-si alege orele de venire si de plecare de la program (perioada variabila, mobila), dar cu existenta si a unei perioade fixe in care intreg personalul se afla simultan la locul de munca.
Exemplu:
Perioada 9:30 – 13:30 toti salariatii trebuie sa fie prezenti la locul de munca, in intervalul orar decis de angajator si stipulat in Regulamentul intern
Celelalte 4 ore din programul de lucru sunt alese de salariat.
Daca un astfel de program nu este prevazut in contractul individual de munca se va incheia act aditional.
De asemenea, in regulamentul intern se va mentiona posibilitatea angajatorului de a stabili programe de lucru flexibile.
In consecinta, modalitatea de organizare a programului de lucru trebuie sa fie reglementata in contractul individual de munca, in acest sens urmand a fi incheiat un act aditional.
Un raspuns oferit in martie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<