"O SRL lucreaza cu zilieri pe caen 5610. Care este remuneratia minima pt zilieri in anul 2024? Cele 90 de zile in care o persoana poate lucra la o firma este pe an calendaristic, adica la 01.01.2024 se ia de la zero evidenta, sau trebuie tinut cont si de lunile anterioare din anul precedent?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 11 din Legea 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri:
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii, DETALII AICI >>>
(1) Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, in conditiile prevazute la alin. (2).
(2) Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii.
(3) Dovada platii remuneratiei se face prin semnatura zilierului in Registru.
Prin HG 900/2023 s-a stabilit salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 165,333 ore pe luna, reprezentand 19,960 lei/ora.
La art. 4 alin. (1) din Legea 52/2011 se prevede ca durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor prezentei legi este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
Niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu exceptia zilierilor care presteaza activitati in domeniile agricol, silvic, viticol, pomicol, legumicol, floricol, piscicol, cresterii animalelor in sistem extensiv prin pasunatul sezonier al bovinelor, cabalinelor, activitati sezoniere in cadrul gradinilor botanice, precum si in activitatile de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice «Gheorghe Ionescu-Sisesti», al institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare aflate in subordinea sa si al institutelor nationale, al institutiilor de invatamant agricol si silvic; in cazul acestora, perioada nu poate depasi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Pauza de masa de 45 de minute. Durata timpului de munca. Evidenta munciiIntrebare: Societatea are prevazuta in regulamentul intern o pauza de masa de 45 de min, care nu este inclusa in timpul de lucru (program de lucru de 8 ore). Sistemul e astfel setat incat angajatii se ponteaza intr-o aplicatie, iar ziua de munca e completa doar cand au 8 ore si 45 de minute, bineinteles cu documentarea celor 45 de minute ca pauza de masa si prevederi corespunzatoare in regulamentul intern. Este necesara acum introducerea programului de lucru 12 cu 24, 12 cu 48. Avand in vedere prevederea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reges. Nivel de studiiIntrebare: Nivelul de studii, care nu este un camp prezent in vechiul registru, trebuie introdus pentru fiecare salariat in REGES-ONLINE. Ne puteti spune daca se va introduce nivelul de studii al persoanei care ocupa postul respectiv sau nivelul de studii al postului ocupat de persoana respectiva? De ex. pentru un salariat absolvent de master angajat pe postul de agent de vanzari vom declara studii medii sau studii superioare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<