CONDITII de exercitare a profesiei de catre medici dupa implinirea varstei de 67 ani

varsta pensionare medicimedici activitate dupa 67 de aniLegea nr. 95/2006
CONDITII de exercitare a profesiei de catre medici dupa implinirea varstei de 67 ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"As dori sa va intreb, daca un medic angajat cu 4 ore, la un centru rezidential pentru copii cu dizabilitati, care este un serviciu social din cadrul DGASPC, poate sa - si desfasoare activitatea si dupa implinirea varstei de 67 ani si daca da, va rog sa precizati care ar fi baza legala de continuare a activitatii dupa aceasta varsta? Mentionam faptul ca, in luna septembrie 2023, d-na dr. implineste varsta de 67 ani si doreste continuarea activitatii. Activitatea de baza doamna dr. o are la o unitate sanitara publica."
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>> 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Potrivit prevederilor art. 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare:
 

In ce conditii se pot pensiona medicii?

 
(1) Medicii se pot pensiona in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul unitar de pensii publice. La cerere, medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind mentinerea in activitate pana la implinirea varstei de 67 de ani se depune de catre medic la unitatea angajatoare, in vederea aprobarii, sau, dupa caz, se notifica casei de asigurari de sanatate de catre medicul care se afla in relatie contractuala in mod direct cu aceasta, cu cel putin 15 zile inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute de legislatia privind sistemul unitar de pensii publice.
 
(4) Medicii care au depasit limita de varsta prevazuta la alin. (1) pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Desfasurarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sanatate si a asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv.
(5) In cazul unitatilor sanitare publice care inregistreaza deficit de personal medical, precum si al unitatilor sanitare publice aflate in zone defavorizate, medicii isi pot continua activitatea peste varsta de pensionare prevazuta de lege, la propunerea unitatii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judetene, respectiv al municipiului Bucuresti si cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pana la ocuparea posturilor prin concurs.
 

Continuarea activitatii de medic dupa varsta de 67 de ani 

 
De asemenea, in anumite conditii, legislatia permite continuarea activitatii, la cerere, si dupa implinirea varstei de 67 ani
 
”Prin exceptie (…), medicii care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, isi pot continua activitatea, dupa implinirea varstei de 67 ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si de CMR, prin colegiile judetene ale medicilor sau al municipiului Bucuresti, pe baza certificatului de sanatate”, asa cum se precizeaza la art. 391 alin (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.”
 
Astfel, medicii se pot pensiona la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare. Insa cei care sunt angajati si doresc prelungirea activitatii pana la 67 de ani, trebuie sa faca o cerere catre angajator cu cel putin 3 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>> 
 
 
De retinut faptul ca medicii care doresc continuarea activitatii peste varsta standard de pensionare sau peste varsta de 67 de ani, vor solicita obtinerea avizului de la Colegiul Medicilor, pe baza anumitor acte, in functie de activitatea desfasurata (conform Legii nr. 95/2006). Dupa obtinerea avizului de la Colegiul Medicilor, in anumite situatii, medicii vor prezenta si la DSP dosarul prin care solicita continuarea activitatii dupa varsta de pensionare.
 
Pentru medicii care lucreaza in sistem privat, fara a avea contract cu CAS in mod direct sau prin intermediul angajatorului, continuarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al Colegiului.
 
Pentru medicii care lucreaza in unitati sanitare publice, inclusiv in cadrul liniilor de garda, continuarea activitatii peste varsta legala de pensionare poate avea loc numai in situatii exceptionale, respectiv deficit de personal medical si numai pe perioada in care postul urmeaza sa fie scos la concurs. Continuarea activitatii se face cu avizul eliberat de colegiul teritorial in care functioneaza unitatea medicala.
 
In concluzie, din coroborarea textelor de lege mentionate, opinam ca doamna doctor isi poate continua activitatea si dupa implinirea varstei de 67 de ani, insa cu respectarea dispozitiilor legale mai sus invocate.
 
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
varsta pensionare medicimedici activitate dupa 67 de aniLegea nr. 95/2006

Data aparitiei: 05 Iulie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CONDITII de exercitare a profesiei de catre medici dupa implinirea varstei de 67 ani Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]