"As dori sa va intreb, daca un medic angajat cu 4 ore, la un centru rezidential pentru copii cu dizabilitati, care este un serviciu social din cadrul DGASPC, poate sa - si desfasoare activitatea si dupa implinirea varstei de 67 ani si daca da, va rog sa precizati care ar fi baza legala de continuare a activitatii dupa aceasta varsta? Mentionam faptul ca, in luna septembrie 2023, d-na dr. implineste varsta de 67 ani si doreste continuarea activitatii. Activitatea de baza doamna dr. o are la o unitate sanitara publica."
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
Raspunsul specialistilor:
Potrivit prevederilor art. 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare:
In ce conditii se pot pensiona medicii?
(1) Medicii se pot pensiona in conditiile prevazute de legislatia privind sistemul unitar de pensii publice. La cerere, medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex. Cererea privind mentinerea in activitate pana la implinirea varstei de 67 de ani se depune de catre medic la unitatea angajatoare, in vederea aprobarii, sau, dupa caz, se notifica casei de asigurari de sanatate de catre medicul care se afla in relatie contractuala in mod direct cu aceasta, cu cel putin 15 zile inaintea implinirii varstei standard de pensionare prevazute de legislatia privind sistemul unitar de pensii publice.
(4) Medicii care au depasit limita de varsta prevazuta la alin. (1) pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Desfasurarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sanatate si a asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv.
(5) In cazul unitatilor sanitare publice care inregistreaza deficit de personal medical, precum si al unitatilor sanitare publice aflate in zone defavorizate, medicii isi pot continua activitatea peste varsta de pensionare prevazuta de lege, la propunerea unitatii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judetene, respectiv al municipiului Bucuresti si cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pana la ocuparea posturilor prin concurs.
Continuarea activitatii de medic dupa varsta de 67 de ani
De asemenea, in anumite conditii, legislatia permite continuarea activitatii, la cerere, si dupa implinirea varstei de 67 ani
”Prin exceptie (…), medicii care isi desfasoara activitatea in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate judetene sau a municipiului Bucuresti, direct sau prin intermediul furnizorilor de servicii medicale, isi pot continua activitatea, dupa implinirea varstei de 67 ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de directia de sanatate publica judeteana sau a municipiului Bucuresti si de CMR, prin colegiile judetene ale medicilor sau al municipiului Bucuresti, pe baza certificatului de sanatate”, asa cum se precizeaza la art. 391 alin (8) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.”
Astfel, medicii se pot pensiona la varsta standard de pensionare prevazuta de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare. Insa cei care sunt angajati si doresc prelungirea activitatii pana la 67 de ani, trebuie sa faca o cerere catre angajator cu cel putin 3 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare.
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
De retinut faptul ca medicii care doresc continuarea activitatii peste varsta standard de pensionare sau peste varsta de 67 de ani, vor solicita obtinerea avizului de la Colegiul Medicilor, pe baza anumitor acte, in functie de activitatea desfasurata (conform Legii nr. 95/2006). Dupa obtinerea avizului de la Colegiul Medicilor, in anumite situatii, medicii vor prezenta si la DSP dosarul prin care solicita continuarea activitatii dupa varsta de pensionare.
Pentru medicii care lucreaza in sistem privat, fara a avea contract cu CAS in mod direct sau prin intermediul angajatorului, continuarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al Colegiului.
Pentru medicii care lucreaza in unitati sanitare publice, inclusiv in cadrul liniilor de garda, continuarea activitatii peste varsta legala de pensionare poate avea loc numai in situatii exceptionale, respectiv deficit de personal medical si numai pe perioada in care postul urmeaza sa fie scos la concurs. Continuarea activitatii se face cu avizul eliberat de colegiul teritorial in care functioneaza unitatea medicala.
In concluzie, din coroborarea textelor de lege mentionate, opinam ca doamna doctor isi poate continua activitatea si dupa implinirea varstei de 67 de ani, insa cu respectarea dispozitiilor legale mai sus invocate.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<