Ajutoarele de stat platite companiilor din Romania in 2023 reprezinta 2% din PIB

Ajutoarele de statajutor de stat companiiiajutor de stat companii 2023
Ajutoarele de stat platite companiilor din Romania in 2023 reprezinta 2% din PIB
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Companiile economice din Romania au beneficiat de ajutoare de stat platite in cursul anului 2023 in valoare totala de circa 29,5 miliarde lei, aproximativ 2% din Produsul Intern Brut anual, procent care se inscrie in trendul european.
 
”Guvernul pe care il conduc urmareste ca pe langa reglementarile eficiente pentru facilitarea afacerilor, sa stimuleze investitiile si  crearea de noi locuri de munca prin scheme de ajutor de stat, garantii, granturi si alti stimuli economici. Progresul companiilor face ca economia tarii sa avanseze, iar statul sa aiba resurse si sa duca mai multe fonduri in infrastructura, sanatate si educatie”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
 
Peste 90% din firmele care au beneficiat de aceste ajutoare sunt IMM-uri care au primit aproape 60% din suma totala platita, respectiv aproximativ 16,50 miliarde lei, informeaza Guvernul Romaniei.
 
Aproximativ 80% din ajutoarele de stat sunt pentru firme cu capital local. Aceste date sunt puse la dispozitia Guvernului de catre Consiliul Concurentei, in informarea periodica pe care o face cu privire la activitatea derulata.
 
Cea mai mare pondere (36%) au avut-o, in 2023, ajutoarele de stat platite in contextul crizei economice generate de pandemia Covid – 19 si cele ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei (prin programele guvernamentale IMM Invest, programul de credite cu garantii de stat, sustinut de Eximbank).  Ajutoarele pentru obiective orizontale (ex. protectia mediului, energie, cercetare-dezvoltare, inovare) au reprezentat 26%, iar cele pentru sectorul transporturilor - 17% . Din totalul de 29,5 miliarde lei, suma platita sub forma ajutorului de stat, conform informatiilor puse la dispozitie de furnizori, doua treimi au fost acordate sub forma de granturi/subventii si o treime sub forma de garantii.
 
Mentionam cateva cazuri de impact finalizate prin decizia pozitiva a Comisiei Europene (CE) in 2023:
 
Modificarea ajutorului de stat pentru proiectul ,,Platforma Multimodala Galati”
 
A fost necesara majorarea ajutorului de stat ca urmare a cresterii costurilor necesare realizarii proiectului, rezultat al pandemiei COVID-19 si, ulterior, al crizei generate de razboiul din Ucraina. Valoarea ajutorului de stat este de 112,2 milioane euro, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si bugetul de stat.
 
Ajutor de stat  pentru finantarea suprastructurii portuare
 
Ajutorul este destinat  investitiilor aferente incarcarii/descarcarii si procesarii marfurilor in porturile maritime si interioare (Constanta, Galati, Giurgiu, in porturile situate de-a lungul Canalului Dunare – Marea Neagra, inclusiv Poarta Alba – Midia – Navodari, de-a lungul Canalului Sulina sau in porturile „satelit” ale Portului Constanta (Midia, Mangalia), in vederea reducerii efectelor negative ale crizei geopolitice provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei. Bugetul total este de 150 milioane euro.
In total, in anul 2023, au fost avizate 220 masuri de sprijin, totalizand un buget de 44,53 miliarde de lei, din programe operationale europene, PNRR (inclusiv RepowerEU) si fonduri nationale.  
 
Pentru anul 2024 sunt stabilite o serie de prioritati, intre care mentionam:
 
contractele pentru diferenta in domeniul energiei regenerabile (masura finantata din PNNR)
 
restructurarea companiei TAROM – compania a primit doua tipuri de ajutoare:
 
  1. 19,3 milioane euro pentru acoperirea pagubelor suferite in urma pandemiei de COVID
  2. 36,7 milioane euro
  3. NOKIAN – investitie de peste 600 milioane euro pentru construirea unei fabrici de anvelope la Oradea → ajutor de stat de 99 milioane euro
  4. termoficare Bucuresti (continuarea subventionarii alimentarii cu energie termica in sistem centralizat),
  5. Complexul Energetic Valea Jiului care cuprinde Complexul Energetic Hunedoara, termocentrala Paroseni si patru mine de huila (Vulcan, Livezeni, Lonea si Lupeni)  
  6. Dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda  
  7. Acordarea de asistenta Republicii Moldova si Ucrainei - armonizarea legislatiei privind acordarea anumitor tipuri de ajutoare cu aquis-ul european si de acordare de asistenta tehnica de specialitate.
  8. RegAS: este necesara imbunatatirea sistemului RegAS (registrul ajutoarelor de stat), o actualizare/dezvoltare din punct de vedere tehnic si operational.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ajutoarele de statajutor de stat companiiiajutor de stat companii 2023

Data aparitiei: 27 Februarie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ajutoarele de stat platite companiilor din Romania in 2023 reprezinta 2% din PIB Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]