Companiile economice din Romania au beneficiat de ajutoare de stat platite in cursul anului 2023 in valoare totala de circa 29,5 miliarde lei, aproximativ 2% din Produsul Intern Brut anual, procent care se inscrie in trendul european.
”Guvernul pe care il conduc urmareste ca pe langa reglementarile eficiente pentru facilitarea afacerilor, sa stimuleze investitiile si crearea de noi locuri de munca prin scheme de ajutor de stat, garantii, granturi si alti stimuli economici. Progresul companiilor face ca economia tarii sa avanseze, iar statul sa aiba resurse si sa duca mai multe fonduri in infrastructura, sanatate si educatie”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Peste 90% din firmele care au beneficiat de aceste ajutoare sunt IMM-uri care au primit aproape 60% din suma totala platita, respectiv aproximativ 16,50 miliarde lei, informeaza
Guvernul Romaniei.
Aproximativ 80% din ajutoarele de stat sunt pentru firme cu capital local. Aceste date sunt puse la dispozitia Guvernului de catre Consiliul Concurentei, in informarea periodica pe care o face cu privire la activitatea derulata.
Cea mai mare pondere (36%) au avut-o, in 2023, ajutoarele de stat platite in contextul crizei economice generate de pandemia Covid – 19 si cele ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei (prin programele guvernamentale IMM Invest, programul de credite cu garantii de stat, sustinut de Eximbank). Ajutoarele pentru obiective orizontale (ex. protectia mediului, energie, cercetare-dezvoltare, inovare) au reprezentat 26%, iar cele pentru sectorul transporturilor - 17% . Din totalul de 29,5 miliarde lei, suma platita sub forma ajutorului de stat, conform informatiilor puse la dispozitie de furnizori, doua treimi au fost acordate sub forma de granturi/subventii si o treime sub forma de garantii.
Mentionam cateva cazuri de impact finalizate prin decizia pozitiva a Comisiei Europene (CE) in 2023:
Modificarea ajutorului de stat pentru proiectul ,,Platforma Multimodala Galati”
A fost necesara majorarea ajutorului de stat ca urmare a cresterii costurilor necesare realizarii proiectului, rezultat al pandemiei COVID-19 si, ulterior, al crizei generate de razboiul din Ucraina. Valoarea ajutorului de stat este de 112,2 milioane euro, finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) si bugetul de stat.
Ajutor de stat pentru finantarea suprastructurii portuare
Ajutorul este destinat investitiilor aferente incarcarii/descarcarii si procesarii marfurilor in porturile maritime si interioare (Constanta, Galati, Giurgiu, in porturile situate de-a lungul Canalului Dunare – Marea Neagra, inclusiv Poarta Alba – Midia – Navodari, de-a lungul Canalului Sulina sau in porturile „satelit” ale Portului Constanta (Midia, Mangalia), in vederea reducerii efectelor negative ale crizei geopolitice provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei. Bugetul total este de 150 milioane euro.
In total, in anul 2023, au fost avizate 220 masuri de sprijin, totalizand un buget de 44,53 miliarde de lei, din programe operationale europene, PNRR (inclusiv RepowerEU) si fonduri nationale.
Pentru anul 2024 sunt stabilite o serie de prioritati, intre care mentionam:
contractele pentru diferenta in domeniul energiei regenerabile (masura finantata din PNNR)
restructurarea companiei TAROM – compania a primit doua tipuri de ajutoare:
- 19,3 milioane euro pentru acoperirea pagubelor suferite in urma pandemiei de COVID
- 36,7 milioane euro
- NOKIAN – investitie de peste 600 milioane euro pentru construirea unei fabrici de anvelope la Oradea → ajutor de stat de 99 milioane euro
- termoficare Bucuresti (continuarea subventionarii alimentarii cu energie termica in sistem centralizat),
- Complexul Energetic Valea Jiului care cuprinde Complexul Energetic Hunedoara, termocentrala Paroseni si patru mine de huila (Vulcan, Livezeni, Lonea si Lupeni)
- Dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda
- Acordarea de asistenta Republicii Moldova si Ucrainei - armonizarea legislatiei privind acordarea anumitor tipuri de ajutoare cu aquis-ul european si de acordare de asistenta tehnica de specialitate.
- RegAS: este necesara imbunatatirea sistemului RegAS (registrul ajutoarelor de stat), o actualizare/dezvoltare din punct de vedere tehnic si operational.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<