UPDATE 17.11.2022:
Cei care au in ingrijire varstnici, fiind ingrijitori informali, adica necalificati, ar putea primi in curand o indemnizatie de la stat, avand in vedere ca un proiect de lege, in acest sens, a primit recent avize favorabile de la mai multe comisii.
Vorbim despre un
proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice, care va fi votat in curand de catre Camera Deputatilor.
Va reamintim ca un ingrijitor informal este persoana necalificata, membru al familiei, ruda sau orice alta persoana, care asigura ingrijirea personala.
Stire initiala septembrie 2022:
Cei care au in ingrijire o persoana in varsta ar putea beneficia de un ajutor din partea statului, avand in vedere un nou proiect de Hotarare de Guvern (HG). Asadar, cei care au rude bolnave ar putea sa ii ingrijeasca pe acestia chiar la domiciliu, fara sa fie nevoiti sa apeleze la ajutor specializat, conform unei noi initiative a Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
Discutam despre un proiect de HG privind aprobarea Strategiei nationale privind ingrijirea de lunga durata si imbatranirea activa pentru perioada 2023-2030.
Se doreste stimularea ingrijitorilor informali pentru ca acestia sa fie motivati sa aiba grija de persoanele varstnice, care nu se mai pot descurca fara ajutorul familiei, fara a fi nevoie sa apeleze la caminele de batrani sau alte ajutoare de specialitate.
Statul roman doreste remunerarea ingrijitorilor informali ai varstnicilor, dar se doreste si acordarea de servicii de consiliere, ajutor psihologic sau servicii de tip respiro, asa cum se poate observa in proiectul de HG amintit mai sus.
Ce este ingrijitorul informal?
Potrivit Legii 292/2011, vorbim despre persoana necalificata, membru al familiei, ruda sau orice alta persoana, care asigura ingrijirea personala, respectiv ajutorul pentru efectuarea activitatilor de baza si instrumentale ale vietii zilnice de catre persoana care si-a pierdut autonomia functionala.
Consiliul National al Persoanelor Varstnice si Ministerul Muncii va sustine in perioada 2023-2024 aceasta initiativa, asa cum se poate vedea in
expunerea de motive:
"Strategia privind ingrijirea de lunga durata si imbatranirea activa 2023-2030 este in concordanta cu directiile acestor reforme de anvergura si cu evolutiile globale. Acesta isi propune sa ofere fundamentul analitic pentru dezvoltarea unui cadru strategic pentru imbunatatirea accesului, calitatii si sustenabilitatii serviciilor de ingrijire pe termen lung pentru persoanele in varsta. Ingrijirea de lunga durata (ILD) pentru persoanele varstnice nu este un serviciu care raspunde unei situatii exceptionale, ci unei nevoi sociale firesti si care este in crestere, intr-o societate imbatranita. Prin urmare, solutiile pentru asigurarea ingrijirii de lunga durata pentru persoanele varstnice trebuie sa fie sustenabile."
De asemenea, este precizat si faptul ca:
"In Strategia nationala privind drepturile persoanelor cu dizabilitati "O Romanie echitabila" 2022 –2027 aprobata prin HG nr.490/2022, se precizeaza ca ”Numarul persoanelor cu varsta de peste 50 de ani reprezinta 72,72% din totalul persoanelor adulte cu dizabilitati."
Daca pentru serviciile rezidentiale pentru persoanele cu dizabilitati finantarea este sustinuta pana la 90% din bugetul de stat, pentru centrele rezidentiale pentru varstnici reperul de stabilire a sumelor alocate din bugetul de stat este minim 10% din standardul de cost. De asemenea, in cazul in care o persoana cu handicap grav poate beneficia de un asistent personal (angajat de primarie) sau, in schimb, de o indemnizatie lunara, persoana in varsta de gradul I de dependenta trebuie sa plateasca o contributie pentru serviciile de ingrijire la domiciliu, stabilite de autoritatile locale care presteaza aceste servicii.
Persoanele in varsta fara venituri si pensionarii care primesc indemnizatie sociala (pensie minima sociala) reprezinta categoriile unice de persoane in varsta scutite de la aceasta plata.
Prin propunerea mentionata mai sus se doreste sustinerea ingrijitorului informal pentru persoana in varsta si oferirea unei indemnizatii de ingrijire, pentru ca acestia sa poata continua sa aiba grija de rudele varstnice.
Este demn de precizat ca se doreste si:
- Adecvarea beneficiilor/indemnizatiilor specifice in numerar pentru membrii familiei si rudele care lucreaza ca ingrijitori informali
- Elaborarea de propuneri pentru posibilitatea de a fi recunoscut ca asistent personal pentru persoana varstnica dependenta pentru membrii familiei si rudele care lucreaza ca ingrijitori informali
- Ingrijitorii informali sa primeasca sprijin diferit (servicii de sprijin, servicii respiro, consiliere, ajutor psihologic, prevenirea burnout-ului)
Aceasta propunere legislativa NU este inca in vigoare, are nevoie de votul favorabil al Camerei Deputatilor pentru a merge mai departe la promulgare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<