Guvernul a aprobat o hotarare prin care sunt aduse unele modificari HG nr. 886/2000 pentru aprobarea Grilei nationale de evaluare a nevoilor persoanelor varstnice, ca urmare a schimbarilor intervenite in aceasta perioada in legislatia care reglementeaza sistemul national de asistenta sociala, respectiv de asistenta sociala a persoanelor varstnice.
Astfel, in acord cu prevederile Legii asistentei sociale nr. 292/2011, modificarile prevad ca evaluarea autonomiei functionale se realizeaza, de regula, la domiciliul persoanei, de o echipa mobila de evaluatori, iar in cazul persoanelor asistate in unitati sanitare cu paturi, evaluarea se poate realiza si la patul bolnavului, la solicitarea medicului curant sau a asistentului social angajat al spitalului, conform
Ministerului Muncii.
Totodata, s-a decis ca fisa de evaluare sociomedicala sa existe, in mod obligatoriu, si in dosarul persoanei varstnice care solicita ingrijire intr-un centru de zi de asistenta si recuperare.
Documentul adoptat de Executiv este parte dintr-un intreg pachet de acte normative care stabilesc un mecanism sustenabil de asigurare a ingrijirii de lunga durata a persoanelor varstnice, cu prioritate la domiciliu si in centre de zi de asistenta si recuperare.
Prin implementarea acestor masuri se urmareste facilitarea accesului persoanelor varstnice dependente la servicii sociale adecvate, care sa fie acordate potrivit nevoilor lor reale, pe baza unei evaluari complete. De asemenea, se are in vedere si eficientizarea planificarii si finantarii serviciilor sociale, astfel incat finantarea sa se faca per beneficiar, indiferent de furnizorul de servicii de asistenta sociala, iar abordarea sa fie personalizata si integrata in functie de profilul fiecarei persoane varstnice.
In cursul acestui an, in implementarea Strategiei nationale privind ingrijirea de lunga durata si imbatranirea activa pentru perioada 2023-2030 si pe baza documentelor de asistenta tehnica prevazute in Acordul pentru Servicii de Asistenta Tehnica Rambursabila privind Sprijin in operationalizarea reformelor in protectie sociala din PNRR, Pilonul 3 - Sprijinirea dezvoltarii reformelor in ingrijirea pe termen lung pentru persoanele varstnice din Romania (P178551), Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Sanatatii au efectuat o revizuire de fond a instrumentului standard de evaluare a nevoilor persoanelor varstnice, inclusiv a criteriilor de incadrare in grade de dependenta, prevazute in Anexa nr.1 din HG nr. 886/2000.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<