Pe 2 martie a avut loc Conferinta nationala de lansare a "Anului European al imbatranirii Active si al Solidaritatii intre Generatii" in Romania, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Muncii. in cadrul acesteia, au fost prezentate consecintele procesului de imbatranire a populatiei in Romania, precum si domeniile majore de interventie pentru dezvoltarea unei societati inclusive pentru toate varstele.
La eveniment au participat Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, vorbitori din mediul academic, sectorul public si ONG.
In cadrul conferintei a fost introdusa o sectiune de tipul "Implicati-va!", conceputa ca o zona publica in care au fost scoase in evidenta diferitele organizatii care promoveaza imbatranirea activa si solidaritatea intre generatii.
in contextul in care Romania se confrunta, la fel ca alte tari europene, cu un proces de imbatranire semnificativa a populatiei, principala provocare a viitorului o vor constitui cheltuielile publice in domeniul pensiilor si sanatatii. Un studiu recent Eurobarometru privind imbatranirea activa, publicat in ianuarie 2012, indica faptul ca 47% dintre romani considera ca tara lor este "adaptata nevoilor persoanelor in varsta" (comparativ cu 65% in UE27) si doar 27% dintre respondentii din cadrul populatiei ocupate si-au manifestat interesul de a continua sa lucreze si dupa varsta de pensionare (33% in UE27).
De-a lungul Anului European 2012, in Romania se vor desfasura nenumarate activitati speciale, proiecte si evenimente dedicate, organizate la nivel national si local.
40 Modele de Regulament Intern
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Codul Muncii republicat si actualizat la zi