Cand se inscriu sanctiunile disciplinare in adeverinta de vechime?

25 Iunie 2013
25 Iunie 2013
Resurse Umaneadeverinta de vechimesanctiunile disciplinaresanctiuniangajator
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom stabili mai jos daca sanctiunile disciplinare (ex. reducerea salariului 10% pentru o perioada de 1 - 3 luni) se trec in adeverinte.


Solutia consultantului:

In privinta adeverintei de vechime emise de angajator, conform dispozitiilor art. 279 alin. (1) din Codul muncii republicat, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

In conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad, printre obligatiile angajatorului, aceea privind eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.

Legea nu a stabilit continutul sau un model al adeverintelor eliberate de angajator. Din aceasta perspectiva fiecare angajator va completa adeverinta de vechime cu mentiunile corespunzatoare situatiei de fapt privind activitatea desfasurata de fiecare salariat in cadrul firmei, cu respectarea dispozitiilor legale care reglementeaza acest aspect.

Anterior modificarii Codului muncii prin Legea 40/2011, una dintre sanctiunile disciplinare era aceea a suspendarii contractului individual de munca pentru o perioada ce nu putea depasi 10 zile lucratoare. Incepand cu data de 01 mai 2013 aceasta sanctine nu mai este prevazuta de Codul muncii si, prin urmare, nu mai poate fi aplicata.

Conform art. 16 alin. (4) din Codul muncii, republicat, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Astfel, sanctiunile disciplinare constand în suspendarea contractului individual de munca aplicate în perioada anterioara datei de 01 mai 2011 se vor mentiona in adeverinta intrucat acestea afecteaza vechimea in munca.

In ceea ce priveste sanctiunea disciplinara a reducerii salariului aceasta se va reflecta in cuantumul salariului de baza care va fi redus pentru o perioada de  1 - 3 luni.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]