"De la aparitia Legii 360/2023, primim solicitari de la angajati in care ne cere o adeverinta de vechime cu veniturile defalcate pe categorii: salariu de incadrare, regie, acord, sporuri diverse, prime, salariu brut, incasate incepand cu anul 1986 pana in 2001, din statele aflate in arhiva nu reusim sa identficam daca toate aceste venituri au fost supuse contributiei de pensie. Stim sigur ca societatea si-a achitat intotdeauna contributiile catre buget in conformitate cu legea in vigoare din perioada respectiva, dar nu stiu daca aceste venituri cu caracter ocazional, faceau parte din baza de calcul pt pensii. Puteti sa ne ajutati cu o parere: daca trecem venitul brut realizat (impozabil) din fluturas este corect? Mentionam ca angajati lucrau in acord si primeau frecvent diverse premii si benefici ocazionale, ei mai contribuiau la pensia suplimentara 2-3% doar din salariu tarifar + sporuri permanente."
Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 139 alin.(1) si (2) din Legea nr. 360/2023, se observa ca la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, asupra caruia s-a datorat, potrivit legii, contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor?
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut - TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 –
Venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, se dovedeste prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6, eliberata pe baza statelor de plata, de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
La alin. (3) al art. 139 din legea precizata se prevede ca, in situatiile sus-prevazute in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, precum si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca ori sunt dovedite cu adeverinte eliberate de catre angajatori, detinatorii legali de arhive sau operatorii economici autorizati de Arhivele Nationale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, in original.
Din analiza acestor ultime dispozitii legale, se observa ca legiuitorul a instituit pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 un drept in favoarea solicitantului dreptului la pensie, in sensul valorificarii tuturor veniturilor obtinute in perioada sa activa anterioara anului 2001. Astfel, apreciem ca exercitarea acestui drept este conditionata de existenta adeverintei, astfel ca, in opinia noastra, desi legiuitorul nu a prevazut expres o obligatie in sarcina angajatorului, aceasta rezulta in mod indirect, in caz contrar dreptul solicitantului pensiei fiind lipsit de substanta.
Astfel, venitul total lunar realizat, brut sau net, dupa caz, din perioade de dinaintea anului 2001, se dovedeste prin adeverinta intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 6, emiterea adeverintei corespunzator modelului mentionat fiind asadar obligatorie in aceasta situatie pentru angajator.
Prin urmare, veniturile mentionate trebuie inscrise si dovedite fie cu carnetul de munca fie, incepand cu anul 2011 sa rezulte din cuprinsul adeverintei eliberata de angajator conform art. 34 alin. (5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
Astfel, dovada veniturilor se face fie prin inscriere in carnetul de munca, fie cu adeverinte eliberate de catre angajatori.
Un raspuns oferit in mai 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<