Salariatii care aleg sa munceasca si dupa ce au implinit varsta de pensionare au dreptul sa depuna o cerere pentru recalcularea pensiei. In acest sens, vor fi luate in calcul si noile sume pe care angajatul le-a platit catre statul roman, mai exact ne referim la contributiile platite, in continuare.
Asadar, cei care realizeaza stagiu de cotizare si dupa varsta de pensionare beneficiaza de acest drept, conform art.107 din Legea pensiilor.
Potrivit Legii nr.263/2010 "Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevazute de lege si prin valorificarea altor documente de natura sa conduca la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia (...)".
Cine poate cere recalcularea pensiei?
Persoanele mentionate mai sus, dar si cei care, dintr-un motiv sau altul NU au depus toate documentele necesare pentru stabilirea corecta a pensiei. De exemplu, ar fi putut fi omisa o adeverinta de vechime sau de studii, asa ca persoana in cauza ar putea avea o pensie mai mare, daca se ocupa de acest aspect.
In acest sens pot depune o cerere de recalculare a pensiei la casa teritoriala de pensii. De asemenea, mentionam ca cererea pentru recalcularea pensiei poate fi descarcata de pe site-ul
Casei Nationale de Pensii Publice, pentru a se depune mai departe, asa cum am precizat in paragraful anterior.
Acte necesare pentru recalcularea pensiei
Evident ca sunt necesare acele acte care dovedesc perioada lucrata chiar si dupa pensionare sau cele care nu au fost luate in calcul, din varii motive.
Cine beneficiaza de recalcularea pensiilor?
Conform art.107 din actuala lege a pensiilor - Legea nr.263/2010, reiese ca "(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. (4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii".
Cand se primesc pensiile recalculate
Tot art. 107 din Legea pensiilor reglementeaza si acest aspect si mentioneaza ca "Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea".
Asadar, dupa ce recalcularea a fost aprobata si realizata, in conditiile legii, incepand cu luna care urmeaza persoanele pot primi o pensie mai mare, dupa caz.
ATENTIE!
In acest moment este inca, in vigoare, legea nr.263/2010. Va reamintim ca, incepand cu 1 septembrie 2023, Legea 127/2019 va inlocui actuala lege a pensiilor.
Potrivit OUG 8/2021, care a aparut in Monitorul Oficial in luna februarie 2021, legea 127/2019 a fost amanata, desi fusese programata sa intre in vigoare la 1 septembrie 2021.
In acest sens, noua lege a pensiilor va permite recalcularea pensiei doar o data pe an! Dar acest fapt se va petrece incepand cu 2023, asa cum am mentionat.
Pensionarea la 70 de ani, in mediul bugetar si interzicerea cumularii pensiei cu salariul
Un proiect de lege are in vedere interzicerea cumularii pensiei cu salariul, cel putin pentru cei care lucreaza in mediul bugetar. De asemenea, cei care doresc sa lucreze pana la 70 de ani ar putea avea aceasta optiune, daca proiectul va intra in vigoare.
Practic, cei care lucreaza la stat vor fi nevoiti sa decida, in momentul in care indeplinesc conditiile de pensionare, daca doresc sa munceasca pana la varsta de 70 de ani sau daca aleg sa iasa la pensie.
ATENTIE! Proiectul va interzice ca cei care beneficiaza de ambele drepturi sa ramana in posesia amandurora. Asa ca acestia vor decide daca vor merge in continuare la serviciu sau se pensioneaza, in termen de maxim 30 de zile.
Pensionarea la 70 de ani in mediul privat
Pentru a munci in continuare, atat cei care lucreaza la stat cat si cei din mediul privat trebuie sa depuna o cerere in ceea ce priveste continuarea activitatii la locul de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de implinirea varstei legale de pensionare (62 de ani la femei si 65 de ani la barbati)...mai multe despre
pensionarea la 70 de ani >>>
Ordinul 487/2021 si evaluarea pensiilor pana in 2023 - termen recalculare pensii
Va reamintim ca Ordinul nr. 487/2021 al ministrului muncii si protectiei sociale privind efectuarea operatiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite pana la data de 1 septembrie 2023 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 609 din 18 iunie 2021.
Ce prevede Ordinul 487/2021?
Pensiile se calculeaza unitar, asa ca functionarii trebuie sa tina cont de toate actele si adeverintele prezentate de solicitanti. De asemenea, va fi creata o baza de date care sa tina cont si de veniturile romanilor incasate inainte de aprilie 2001:
"Art. 3 – Procedura de evaluare se realizeaza prin casele teritoriale de pensii si consta in:
a) identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate si stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate in plata la data de 31 august 2023;
b) crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, dupa caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozitiilor legale in vigoare la data stabilirii/recalcularii drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifica la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate in plata.
Art. 4 – (1) In vederea realizarii bazei de date prevazute la art. 3 lit. b) pensionarii sistemului public de pensii pot prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverinte eliberate de catre unitatea angajatoare ori de catre detinatorul legal al arhivei, prin care se certifica venitul lunar realizat, brut sau net, dupa caz, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001...mai multe despre
recalculare si MODEL adeverinta aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Baza de calcul indemnizatie de maternitate. Salariata absolventa a unei facultatiIntrebare: Salariata in cauza tocmai mi-a trimis o copie dupa adeverinta care atesta ca in perioada 2019-2023 a urmat cursurile cu freventa a unei facultati, cu promovarea de examen de diploma in iulie 2023. In acest caz, salariata poate beneficia de concediu de maternitate platit? si daca da, care va fi baza de calcul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Student. Contract de internship. Conditii durata activitate si remunerare. Tratament fiscalIntrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student (care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri). Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<