Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariului

Ioana Pavel
Ioana Pavel
25 Aprilie 2024
25 Aprilie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
sanctionarea cu reducerea salariuluirevisal sanctionare salariatreducere salariu revisal
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar scaderea din totalul venitului brut cu % aplicat la salariu de incadrare (cf exemplului meu se diminueaza TVB cu 400 de lei fara sa se modifice salariul de incadrare?) 2. Daca raspunsul dvs. este varianta 1, in care se modifica efectiv salariul de incadrare, se transmite reducerea in REVISAL in baza deciziei de sanctionare sau nu? Articolul 248 alin. (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt: a) avertismentul scris; b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile; c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%; d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%; e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca."
 
Gasiti procedurile complete in lucrarea Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete, care acopera toate situatiile sensibile cu care va puteti confrunta, DETALII AICI >>>
 
 
Raspunsul specialistului: 
 
Intr-adevar, una dintre sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul salariatului gasit vinovat in urma cercetarii disciplinare prealabile, este reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10% potrivit art. 248 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat.
 
Inregistrarea in registrul general de evidenta a salariatilor a reducerii salariului de baza ca sanctiune disciplinara nu este prevazuta expres de HG 905/2017. Apreciem, insa, ca aceasta trebuie inregistrata in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) intrucat vizeaza modificarea unui element al registrului de evidenta a salariatilor (Revisal).
 
Astfel, consideram ca reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.
Conform art. 17 alin. (5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca in timpul executarii acestuia impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Insa modificarea salariului brut in Revisal are loc in temeiul deciziei de santionare si nu a unui act aditional la CIM.
 
Iar la incetarea perioadei pentru care s-a aplicat sanctiunea disciplinara, veti inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal), modificarea salariului brut, la cuantumul acestuia anterior aplicarii sanctiunii disciplinare in baza aceleasi decizii care produce efecte numai pentru perioada sanctiunii.
 
In perioada in care se aplica sanctiunea, salariul brut al angajatului va fi constituit din salariul de baza diminuat cu procentul de 10% + indemnizatii +sporuri + alte adaosuri (daca salariatul beneficiaza de indemnizatii, sporuri, sau alte adaosuri). In statul de plata se va inscrie salariul de baza astfel diminuat acesta fiind si salariul de baza care se plateste salariatului. La baza diminuarii salariului cu 10% vor sta deopotriva: referatul, convocarea salariatului la cercetare disciplinara prealabila, procesul-verbal de cercetare si decizia angajatorului de sanctionare cu reducerea salariului cu 10% precum si durata pe care se aplica sanctiunea care nu poate depasi maximum 3 luni.
 
Un raspuns oferit in aprilie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]