"Conform Cap.3, sectiunea II - Operatori economici din Legea 296/2023 ,,Salariile de baza, platile de ore suplimentare, inclusiv sporurile personalului incadrat in cadrul operatorilor economici, nu pot depasi maximum 80% din nivelul componentei fixe a membrilor executivi ai consiliilor de administratie sau, dupa caz, al remuneratiilor conducatorilor care nu fac parte din consiliile de administratie. Exista angajati al caror salariu depaseste acest procent de 80% din indemnizatia fixa a administratorului executiv (director general) deoarece acesta a fost selectat in urma cu doi ani, salariul mediu pe ramura fiind la acel moment mult mai mic. Tinand cont de faptul ca Legea 53/2003 nu are modificari prin L 296, va rugam sa ne spuneti care este baza legala pentru aplicarea prevederilor Legii 296/2023 pentru salariatii in cauza, respectiv cum pot fi incheiate acte aditionale la CIM - ul acestora cu diminuarea salariului."
Raspunsul specialistului:
Actul aditional la contractul individual de munca se incheie atunci cand salariatul si angajatorul de comun acord modifica/completeaza contractul individual de munca.
In situatia expusa, nu se pune problema unei modificari prin acordul partilor a contractului individual de munca fapt pentru care nu se incheie act aditional.
Nu exista o baza legala pentru aplicarea prevederilor articolului respectiv din Legea 296/20023 intrucat nu au fost elaborate norme/instructiuni de aplicare.
Conform alin. 10 al art. XXXVII din Legea 296/2023:
(10) Conducatorii autoritatilor publice centrale si locale la care statul roman sau, dupa caz, unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici/majoritari la operatorii economici au obligatia de a imputernici reprezentantii legali ai acestora in adunarea generala a actionarilor/consiliul de administratie, dupa caz, pentru a duce la indeplinire prevederile alin. (1)-(8). Masurile dispuse de reprezentantii legali in adunarile generale ale actionarilor sau, dupa caz, in consiliile de administratie sunt obligatorii pentru membrii executivi/neexecutivi ai consiliilor de administratie, inclusiv pentru personalul structurilor din subordine.
Astfel, masurile pentru aplicarea Legii 296/2023 trebuie sa fie stabilite de adunarea generala care va imputernici si persoanele care vor aduce la indeplinire aceste masuri.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in ianuarie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<