Demisia nu este supusa aprobarii de catre angajator si nici nu trebuie motivata.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de:
- 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie;
- 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Termenul prevazut de lege este maxim, ceea ce inseamna ca in contractele colective de munca se va putea prevedea un termen mai scurt, iar in contractul individual de munca, unul si mai scurt.
Mai mult, angajatorul poate renunta la preaviz chiar daca nu exista o asemenea prevedere in contractul colectiv sau individual de munca.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Potrivit art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Deci, contractul de munca poate inceta la data renuntarii angajatorului la termenul de preaviz.
De asemenea, in situatii exceptionale, salariatul poate demisiona fara preaviz.
Astfel, potrivit art. 81 alin. (8) salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Textul art. 81 alin. (8) se refera numai la nerespectarea de catre angajator a obligatiilor asumate prin contractul individual si colectiv de munca.
Asadar, daca angajatorul nu a respectat una dintre clauzele contractului de munca, respectiv plata salariului la data stabilita, sau plata integrala a salariului la data stabilita in contractul individual de munca, salariatul poate demisiona fara preaviz.
Insa, daca nu ati identificat niciuna dintre situatiile mentionate iar, salariatul fara un motiv intemeiat, desi nu se afla in incapacitate temporara de munca, nu se prezinta la locul de munca pe durata preavizului, il veti putea concedia disciplinar pentru abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii.
In vederea concedierii disciplinare aveti obligatia efectuarii cercetarii disciplinare prealabile (art. 63 alin. (1) din Codul muncii).
In vederea desfasurarii cercetarii discplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii (art. 251 alin. (2) din Codul muncii).
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii discplinare prealabile.