legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Sporul pentru munca nenormata inlocuieste sporul pentru munca suplimentara?

08 Mai 2013
08 Mai 2013
Fise de postspor munca suplimentaramunca nenormataore suplimentare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Vom analiza mai jos in ce masura se mai aplica prevederile referitoare la sporul pentru munca nenormata. Vom vedea, totodata, daca se poate inlocui sporul pentru ore suplimentare cu acest spor pentru munca nenormata.


Solutia consultantului:

Sporul pentru munca nenormata nu este reglementat de legislatie. Ceea ce reglementeaza Codul muncii este sporul pentru munca suplimentara.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de 60 de zile, in luna urmatoare munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Prin urmare, daca angajatorul nu compenseaza cu timp liber corespunzator munca suplimentara in urmatoarele 60 de zile, in luna urmatoare celor 60 de zile, va acorda salariatului un spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Nimic nu se opune ca angajatorul, separat de compensarea orelor suplimentare, sa acorde salariatului si alte sporuri. Insa, orice alte sporuri acordate nu constituie o alternativa la compensarea muncii suplimentare in conditiile Codului muncii.



ARTICOLE SIMILARE

Transferul angajatilor intr-un alt punct de lucru - ATENTIE la fisa de aptitudini!Fisa postului pentru un conducator auto transport rutier marfuriVIDEO: Elemente distinctive care apartin fisei postuluiFisa postului pentru pozitia de Consilier Juridic17 modele de FISE DE POST HORECA, special concepute pentru angajatii dvs.!

ULTIMELE ARTICOLE

Fisa de post pentru instalator pentru sisteme fotovoltaice solarePeste 37% dintre managerii din HORECA considera ca lipsa personalului va reprezenta o mare problema, in 2025Fisa postului pentru kinetoterapeutAproape 5.000 de societati straine, infiintate in Romania, in 2024 - in ce domenii?Ce activitati pot presta administratorii, in cadrul unui SRL?
Mai multe articole despre fise de post

 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]