In urma pandemiei de COVID-19, nevoile si aspiratiile angajatilor au suferit modificari majore, astfel ca majoritatea companiilor si-au schimbat complet modul in care se raporteaza atunci cand vorbim despre cultura organizationala si mediul de lucru eficient. Pentru ca retentia angajatilor reprezinta un factor care contribuie intr-o mare masura la succesul unui business, iti prezentam 4 puncte-cheie ale unei strategii de business eficiente prin intermediul careia poti creste retentia angajatilor.
1. Acorda atentie nevoilor si aspiratiilor angajatului
Nevoile si aspiratiile angajatilor au suferit schimbari radicale odata cu perioada pandemica in care conceptul de a lucra de acasa a devenit o normalitate. Desfasurarea activitatii de acasa a determinat tot mai multi angajati sa isi exprime dorinta de a continua sa lucreze in acest mod chiar si dupa incheierea pandemiei, astfel ca, in momentul de fata, companiile care solicita angajatilor revenirea la birou, chiar si in sistem hibrid, trebuie sa concureze cu mediul de lucru confortabil oferit de locuinta fiecarui angajat in parte.
Pentru a evita demisia in masa si pentru a convinge angajatii sa revina la birou cateva zile pe saptamana, o companie trebuie sa creeze un mediu de lucru sigur si sustenabil pentru angajati. Din acest punct de vedere, parcurile de business si spatiile moderne de birouri contribuie semnificativ la starea de bine a angajatilor si la cresterea productivitatii echipei.
Nevoia organizatiilor de a oferi un mediu de lucru sigur si modern pentru angajati a dus la aparitia pe piata a certificarii IMMUNE Building Standard™ dezvoltata de
Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property. Aceasta certificare se bazeaza pe 135 de criterii, tehnologii, dispozitive, echipamente, personal si facilitati moderne care ofera proprietarilor de cladiri de birouri instrumentele necesare pentru a monitoriza starea de sanatate a spatiilor de lucru.
2. Ofera angajatilor beneficii smart
Daca inainte de pandemie un mediu de lucru placut si un nivel salarial decent au fost suficiente pentru a mentine un angajat in companie, in prezent lucrurile stau intr-un mod cu totul diferit. Angajatii moderni nu mai sunt impresionati de traditionalele prime si bonusuri, ci sunt mai degraba orientati spre un mod de lucru modern care sa combine un sistem de munca hibrid cu conceptul de coworking care sa permita socializarea. Totodata, sustenabilitatea, siguranta si apropierea de natura sunt factori care contribuie la cresterea nivelului de retentie al angajatilor.
In acest context, parcurile de business se aliniaza treptat la cerintele unui mediu de lucru modern, venind in ajutorul companiilor care doresc sa tina pasul cu nevoile si aspiratiile angajatilor lor. Un astfel de parc este si YUNITY Park, care a luat nastere ca raspuns la nevoia de a mentine starea de bine a angajatilor si de a oferi un mediu de lucru sigur si modern.
3. Ofera o viziune clara despre oportunitatile de a creste profesional si personal in cadrul companiei
Existenta oportunitatilor de dezvoltare profesionala nu mai este suficienta pentru a mentine interesul angajatilor, acestia fiind din ce in ce mai preocupati si de dezvoltarea lor personala. Astfel, companiile care doresc angajati de top trebuie sa identifice diferite moduri prin care sa contribuie la dezvoltarea angajatilor sai. Cateva modalitati eficiente sunt: organizarea de traininguri care pun accent pe dezvoltarea personala, organizarea de evenimente de interes general pentru angajati, oferirea posibilitatii unei interactiuni transparente atat intre colegi, cat si intre angajati si superiori, precum si crearea unui echilibru intre munca si viata personala a angajatului.
4. Implementeaza politici de comunicare transparenta
Comunicarea transparenta si sincera se afla printre principalii factori care contribuie la retentia angajatilor, deoarece o relatie deficitara intre angajati si superior reprezinta de cele mai multe ori motivul demisiei. Astfel, existenta politicilor de comunicare transparenta este importanta intr-o organizatie care doreste sa isi pastreze angajatii. Aceste politici se refera la oferirea de feedback constructiv sau evaluari periodice cu accent pe modalitatile de imbunatatire a modului de lucru.
Resursele umane reprezinta cel mai important bun al unui business, motiv pentru care angajatorii care pun accent pe dezvoltarea si satisfacerea nevoilor angajatilor vor avea rezultate mai bune pe termen lung decat cei care considera ca satisfactia angajatilor este dependenta doar de nivelul salarial. Cum inovatia, siguranta si sustenabilitatea unui loc de munca sunt criterii importante pentru succesul unei afaceri, organizatiile trebuie sa adopte solutii moderne pentru a avea succes pe termen lung.
Sursa foto: freepik.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<