Studiu de caz: CIM suspendat pentru concediu fara plata si suspendarea termenului de incetare a CIM in baza concedierii

15 Septembrie 2011
15 Septembrie 2011
Codul munciiconcediu fara plataCIMpreaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Valabil la 16.09.2011

Legea prevede posibilitatea ca CIM sa fie suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata. Cum va proceda o societate in cazul in care un salariat caruia i-a fost desfiintat locul de munca, aflat in preaviz, solicita concediul fara plata in aceasta perioada? Va fi societatea in cauza obligata sa ii prelungeasca acestui angajat perioada de preaviz cu numarul zilelor de concediu fara plata?

In primul rand, trebuie mentionat ca pentru fiecare motiv de suspendare, expres prevazut de legiuitor in art. 50, 51, 52, 54 din Codul muncii, se suspenda CIM. Doar in cazul suspendarii de drept in temeiul art. 50 din Codul muncii, republicat, legiuitorul foloseste sintagma se suspenda.

In toate celelalte cazuri de suspendare a contractului individual de munca se prevede ca CIM poate fi suspendat, dupa caz, din inititiva salariatului (art. 51 din Codul muncii, republicat), din initiativa angajatorului (art. 52 din Codul muncii, republicat) ori prin acordul partilor (art. 54 din Codul muncii, republicat).

Legea nu a acordat partilor raportului de munca optiunea de a alege in sensul suspendarii sau nu a CIM odata ce cazul de suspendare a intervenit. Astfel, in speta, odata cu intervenirea cazului de suspendare, respectiv acordul partilor privind concediul fara plata, se va produce si suspendarea CIM.

Astfel, nu exista posibilitatea acordului partilor raportului de munca, angajator si salariat, pentru acordarea concediului fara plata fara suspendarea contractului individual de munca. Conform art. 49 alin. (6) din Codul muncii, republicat, in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Totodata, art. 75 alin. (3) din Codul muncii, republicat, prevede ca in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).

Asadar, in cazul suspendarii CIM pentru concediu fara plata se suspenda termenul care are legatura cu incetarea contractului individual de munca in baza concedierii.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]