Valabil la 19.08.2011
Suspendarea contractului individual de munca poate fi efectuata cu respectarea prevederilor legale astfel incat sa nu fie incalcate drepturile salariatului. Care va fi insa momentul in care devine obligatorie suspendarea contractului individual de munca al administratorului directorului general si incheierea contractului de mandat. In plus, din ce moment incepe sa curga aceasta obligatie pentru societate?
Pe durata indeplinirii mandatului, administratorii/directorii nu pot incheia cu societatea un contract de munca, iar in cazul in care au fost desemnati dintre salariatii societatii, contractul individual de munca este suspendat pe perioada mandatului (art. 137 indice 1 alin. 3 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale astfel cum a fost introdus prin Legea 441/2006 coroborat cu art. 152 din Legea 31/1990 astfel cum a fost modificat prin OUG 82/2007).
Conform art. IV din OUG 82/2007, societatile pe actiuni inregistrate in registrul comertului la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sunt obligate a efectua demersurile necesare indeplinirii obligatiilor prevazute la art. 137 alin. (1) si 2, art. 137 indice 1 alin. (3), art. 138 indice 1, art. 143 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a acesteia. Pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu structura de administrare existenta la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Asadar, societatile pe actiuni inregistrate in registrul comertului la data intrarii in vigoare a OUG 82/2007 aveau obligatia de a suspenda contractele individuale de munca ale administratorilor/directori care au fost desemnati dintre salariatii societatii. Societatea avea un termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a OUG 82/2007 de a efectua demersurile necesare indeplinirii obligatiei, iar pana la finalizarea acestor demersuri, societatea poate functiona cu structura de administrare existenta la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Rezulta deci ca pentru situatiile ulterioare pentru care nu este aplicabila aceasta dispozitie de favoare, formalitatile de suspendare a CIM trebuie sa intervina odata cu acceptarea mandatului.
Astfel, in cazul in care, la data acceptarii mandatului, directorul/administratorul indeplinea, in baza unui contract individual de munca, o alta functie decat aceea de director/administrator, acest contract de munca se suspenda potrivit dispozitiilor art. 137 indice 1 alin. (3) din Legea 31/1990.
Mandatul incredintat are natura comerciala si se incheie prin simplul acord de vointa, asa incat mandatul comercial este un contract consensual. Primirea mandatului poate fi expresa dar si tacita, in acest ultim caz acceptarea rezultand din executarea lui din partea mandatarului. Pe de alta parte, despre refuzul acceptarii mandatului trebuie instiintat in cel mai scurt termen mandantul, asa incat in lipsa unui refuz se considera ca mandatul a fost acceptat.
Prin urmare, contractul de munca se suspenda in virtutea legii pe perioada mandatului. Odata mandatul acceptat, expres, adica prin incheierea unui contract de mandat, sau tacit, suspendarea CIM s-a produs, societatea avand obligatia de e constata doar suspendarea CIM intervenita in puterea legii, in baza art. 137 indice 1 alin. (3) din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.