Din 1870, ziua de 10 Mai a inceput sa fie sarbatorita cu o dubla semnificatie: urcarea pe tron a domnitorului Carol I si proclamarea Independentei de Stat (desi, pentru a respecta adevarul strict istoric, proclamarea a fost pe 9/21 mai, pe 10/22 mai 1877 consemnandu-se promulgarea legii, deci oficializarea actului in sine si consacrarea lui ca lege), aminteste Expunerea de motive a unui nou proiect legislativ.
Noua propunere vizeaza stabilirea zilei de 10 Mai ca sarbatoare nationala si incadrarea in categoria zilelor libere acordate obligatoriu de catre angajator.
Iata ce contine noul proiect de modificare a alinarului (1) al art.134 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii.
Articolul unic - Alineatul (1) al articolului 134 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Legis Plus Legislatia Muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
"Art. 134 - (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti
- 1 mai;
- 10 Mai;
- prima si a doua zi de Rusalii
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.".