Romanii se vor bucura de inca o zi libera, in contextul in care in lista liberelor din Codul Muncii va fi inclusa si data de 24 ianuarie, conform unui act normativ promulgat in data de 7 octombrie, anul curent, de catre presedintele Klaus Iohannis.
Astazi s-a publicat in Monitorul Oficial si Legea nr.176 de modificare a alin. 1 al art. 139 din Codul muncii stabilind ziua de 24 ianuarie zi de sarbatoare legala in care NU se lucreaza.
Astfel, data de 24 ianuarie va deveni o zi libera legala pentru salariati, atunci sarbatorindu-se Ziua Unirii Principatelor Romane. In 2017, va fi primul an cand romanii se vor bucura de aceasta noua zi libera, iar aceasta va pica intr-o zi de marti.
Aceasta initiativa a fost adoptata de Camera Deputatilor inceputul lunii septembrie cu 209 voturi "pentru", 4 "impotriva" si 2 abtineri.
In aceste circumstante, proiectul de lege depus de PSD modifica alineatul 1 al articolului 139 din Legea nr.53/2003 privind Codul Muncii.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
24 ianuarie era considerata sarbatoare nationala, dar nu era o zi libera pentru salariati
Pana de curand, 24 ianuarie era considerata doar o sarbatoare nationala, conform Legii nr.171/201, iar de anul trecut a inceput sa fie sarbatorita in intreaga tara.
"Mica Unire", cum mai este cunoscuta aceasta zi, are o semnificatie istorica importanta, aceasta referindu-se la unirea Moldovei cu Tara Romaneasca la data de 24 ianuarie 1859.
Un alt proiect de lege depus de senatori propune ca ziua data de 1 iunie, cunoscuta ca fiind "Ziua Copilului", sa devina de asemenea o zi nelucratoare. Momentan este doar un proiect, iar pentru a trece mai departe are nevoie de votul Camerei Deputatilor.
Zile libere in anul 2016
In cadrul acestui an, romanii se vor mai bucura de zile libere. Este vorba despre:
1. Sfantul Andrei - 30 noiembrie (miercuri);
2. Ziua Nationala a Romaniei - 1 decembrie (joi);
3. Prima si a doua zi de Craciun - 25 si 26 decembrie (duminica si luni).
Atentie! Zilele libere legale si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca nu pot fi incluse in durata concediului de odihna anual.
Pentru mai multe detalii despre zilele libere de care beneficiaza romanii citeste continuarea aici.