Vesti bune pentru romani, in contextul in care ne pregatim sa avem o noua sarbatoare nationala, cea din data de 9 mai. Senatul Romaniei a adoptat tacit, in cursul zilei de luni, o propunere legislativa care presupune ca ziua de 9 mai va fi declarata zi de sarbatoare nationala.
"Independenta proclamata de Parlament la 9 mai 1877 este opera poporului roman si a fost aparata de Armata Romana prin participarea la razboiul dintre anii 1877-1878. Ostasii romani, avandu-i in frunte pe Generalul Alexandru Cernat – comandant de operatii si pe domnitorul Carol I...(..), propun ca ziua de 9 mai - <
Conform acestui proiect de lege, "Se declara sarbatoare nationala ziua de 9 Mai, aceasta fiind Ziua Proclamarii Independentei Romaniei". Fondurile vor fi asigurate din bugetele locale sau din bugetul autoritatilor sau al institutiilor publice, desigur, in limita bugetelor aprobate.
Anul trecut, ziua de 10 mai a fost declarata zi de sarbatoare nationala, conform Legii nr.103/2015, aparute in Monitorul Oficial in data de 18 mai 2015. Iata ca doar la putin timp distanta, apare aceasta initiativa legislativa care doreste schimbarea sarbatorii cu pricina.
Atentie insa: noul proiect, pentru a deveni lege, trebuie dezbatut si aprobat inclusiv de catre Camerei Deputatilor, apoi promulgat catre Presedintele Romaniei si, evident, publicat in Monitorul Oficial.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Foarte important este faptul ca declararea unei zile ca fiind "zi de sarbatoare nationala" nu inseamna in mod automat ca aceasta devine zi libera pentru salariati. Zilele libere sunt precizate in mod exclusiv de catre Codul Muncii, astfel ca, pentru ziua de 9 mai sa fie declarata zi libera, spre exemplu, ar trebui ca legea despre care vorbim mai sus sa modifice in mod explicit si Codul Muncii.
Pentru anul 2016, Codul Muncii stabileste urmatoarele zile libere legale:
Art. 139. (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie (vineri si sambata);
- prima si a doua zi de Pasti - 1 si 2 mai (duminica si luni)
- 1 mai (duminica);
- prima si a doua zi de Rusalii - 19 si 20 iunie (duminica si luni);
- Adormirea Maicii Domnului - 15 august (luni);
- 30 noiembrie, Sfantul Apostol Andrei cel intai Chemat, Ocrotitorul Romaniei (miercuri) ;
- 1 decembrie (joi);
- prima si a doua zi de Craciun -25 si 26 decembrie (duminica si luni);
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Atentie la faptul ca prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.
Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
In zilele de sarbatoare legala lucratorii pot fi chemati la sericiu acolo unde discutam despre locuri de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.