"Societatea are un numar de 13 salariati si a initiat negocierea contractului colectiv de munca, conform art. 97 alin. (1) din Legea 367/2022, prin alegerea reprezentantilor salariatilor. La negocierea contractului colectiv partile au convenit sa nu incheie acest contract colectiv de munca lucru specificat printr un proces verbal. Faptul ca contractul colectiv de munca nu s-a incheiat este considerat o contraventie?"
Raspunsul specialistilor:
In Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, la art. 175 sunt prevazute urmatoarele contraventii:
a) impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala, in scopurile si in limitele prevazute de prezenta lege, cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei;
b) impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere patronala, in scopurile si in limitele prevazute de prezenta lege, cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei;
c) incalcarea prevederilor prevazute la art. 7 alin. (2), cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei;
d) neindeplinirea de catre angajatori a obligaÈ?iilor prevazute la art. 30 alin. (1), art. 31 alin. (1) lit. b), art. 36 alin. (2) si art. 97 alin. (1), cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei;
e) nedepunerea, spre publicare, a contractului colectiv de munca, de catre partile semnatare, conform art. 111 alin. (2), si nerespectarea procedurii prevazute la art. 104 alin. (1) si (2) privind semnarea contractelor colective, cu amenda de 5.000 lei, responsabilitatea revenind solidar partilor;
f) impiedicarea in orice mod a accesului inspectorului de munca pentru constatarea eventualelor contraventii, conform art. 160 alin. (2), de catre oricare dintre partile aflate in conflict, cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei;
g) refuzul nejustificat de inregistrare a contractelor colective de munca, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
h) incalcarea dispozitiilor art. 57 alin. (2), cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.
Intre contraventiile enumerate nu se numara faptul ca partile nu au incheiat un contract colectiv de munca.
La art. 126 lit. c) din lege se prevede ca in situatia in care partile nu ajung la o intelegere privind incheierea unui contract colectiv de munca pana la data stabilita de comun acord pentru finalizarea negocierilor poate fi declansat un conflict de munca. Din aceste prevederi intelegem ca exista posibilitatea ca in urma negocierilor partile sa nu incheie un contract colectiv de munca, dar aceasta situatie poate conduce la declansarea de catre angajati/lucratori a unui conflict colectiv de munca (nu este obligatoriu ca acest conflict sa se declanseze, dar exista aceasta posibilitate).
Conflictul colectiv de munca - cand se poate declansa?
In cazul in care nu exista contract colectiv de munca in vigoare, conflictul colectiv de munca poate avea ca obiect revendicari ale angajatilor/lucratorilor privind apararea intereselor colective cu caracter economic, profesional sau social.
Deci, practic, ”sanctiunea” neincheierii contractului colectiv de munca este posibilitatea declansarii unui conflict colectiv de munca.
In schimb, este contraventie neindeplinirea de catre angajatori a obligatiei prevazute la art. 97 alin. (1) – initierea negocierii, insa din cele mentionate de dumneavoastra, negocierea a fost initiata existand si un proces verbal de negociere.
Un raspuns oferit in luna februarie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si opinii oferite de catre specialistii in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<