Noi proiecte de lege vor schimba lucrurile in ceea ce priveste pensionarea profesorilor, atat din mediul universitar cat si preuniversitar.
Astfel, profesorii universitari se vor pensiona la varsta de 65 de ani, dar ar putea sa ramana titulari pana la varsta de 70 de ani, daca vor dori.
In mod similar, exista un proiect legislativ care isi propune reglementarea invatamantului preuniversitar, in acelasi mod. Asa ca profesorii din invatamantul preuniversitar ar putea sa-si pastreze catedra tot pana la varsta de 70 de ani, daca vor opta pentru acest lucru.
Concret, asa cum se poate citi si in
proiectul de lege referitor la invatamantul superior:
"Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
Prin exceptie de la prevederile alin.(1), la solicitarea angajatului, acestuia poate sa ii fie mentinuta calitatea de titular pana la implinirea varstei de 70 ani.
Senatul universitar din institutiile de invatamant superior de stat, particulare si confesionale, in baza criteriilor de performanta profesionala si a situatiei financiare, poate decide continuarea activitatii unui cadru didactic sau de cercetare dupa pensionare. In aceasta situatie, institutia de invatamant superior incheie, anual, cu personalul caruia i s–a aprobat mentinerea calitatii de titular peste varsta de 70 de ani, un contract individual de munca pe durata determinata. Cadrele didactice pensionate, care nu au calitatea de titular, pot fi platite si in regim de plata cu ora."
Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenta didactica si de cercetare, cadrelor didactice care au atins varsta de pensionare.
Este demn de mentionat ca proiectul de lege pentru invatamantul preuniversitar ia in considerare ca profesorii titulari care nu au primit decizia de pensionare sa poata fi mentinuti, la cerere, ca titulari in functia lor, pana la varsta 70 de ani.
Ramane de vazut daca cele doua proiecte vor merge mai departe si vor deveni legi. Precizam ca momentam aceste masuri NU sunt in vigoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<