Romanii ar putea avea inca doua zile libere, conform unei propuneri legislative ce se afla in consultare publica la Senat. Este vorba despre Ziua Eroilor (Ziua Inaltarii Domnului – a 40-a zi dupa Paste) si Ziua Unirii Principatelor Romane (24 ianuarie).
Acestea sunt zilele ce pot fi declarate zile de sarbatoare legala in care romanii nu vor lucra.
Pana la data de 21 februare, aceasta propunere legislativa se afla in consultare publica pe site-ul Senatului Romaniei.
"Dupa cum se stie, in perioada anilor 1950-1989, poporul roman a fost vitregit de sarbatorirea traditiei sfinte, de pomenire a eroilor romani in ziua Inaltarii Domnului, fapt ce fusese instituit prin Decretul-Lege nr 1693/04.05.1920 si prin Hotararea din 25 mai 1920 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
Pentru ca, in contradictie cu presiunile specifice regimului comunist, oamenii au pastrat si respectat in continuare aceasta traditie sfanta atat la sat cat si la oras, dupa Revolutia romana din 1989, Biserica a beneficiat de libertatea de a reface aceasta traditie de cinstire publica a eroilor romani, cazuti la datorie pentru apararea tarii, in cele doua Razboaie Mondiale.
Legis Plus Legislatia Muncii
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Prin urmare, Hotararile Sfantului Sinod din 1999 si din 2001, a consfintit aceasta necesitate, de consacrare ca "Zi a Eroilor", zi de sarbatoare nationala bisericeasca. Mai mult de atat, prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, Parlamentul Romaniei a proclamat la art. 39, Ziua Eroilor (cea de-a patruzecea zi dupa Sfintele Paste-Ziua Inaltarii Domnului) ca sarbatoare nationala a poporului roman."
Cititi continuarea in fisa propunerii legislatie, pe site-ul Senatului.