UPDATE 12.03.2018 Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care Vinerea Mare va deveni zi libera, conform votului favorabil al Camerei Deputatilor. De asemenea, in cursul zilei de 12 martie a.c, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, asa ca Vinerea mare devine in mod oficial sarbatoare legala - zi libera.
Modificarea legii nr.53/2003 - Codul Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial si a inceput sa produca efecte la nivel de tara.
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri inaintea Pastelui si, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sarbatoare religioasa crestina numite Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare si Sambata Mare", se arata in proiectul de lege pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii.
Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, a adoptat proiectul cu 233 de voturi "pentru", 7 "contra" si 19 abtineri, in cursul zilei de 28.02.2018.
Proiectul cu pricina a fost depus la
Senat pentru dezbatere in data de 8 decembrie anul curent. Desigur ca pentru a intra in vigoare aceasta lege este nevoie de votul favorabil al Senatului si al Camerei Deputatilor, care este for decizional, in aceasta situatie.
In expunerea de motive prezentata pe site-ul Senatului, se poate observa ca initiatorii militeaza pentru o noua zi libera, motivand ca in mai multe tari Vinerea Mare este sarbatoare legala, aceasta fiind o zi importanta in traditia romana. De asemenea, Vinerea Mare este considerata sarbatoare legala in 16 tari ale Uniunii Europene (UE). In Romania, Codul Muncii prevede doar 14
zile libere nelucratoare, spre deosebire de alta tari ale UE, cum ar fi Belgia, Lituania si Cipru, care au in jur de 16-17 zile libere de la stat.
Asa ca Romania ar trebui sa ajunga la acelasi nivel si din acest punct de vedere. Asadar, deputatii considera ca Vinerea Mare reprezinta una dintre cele mai mari sarbatori ale romanilor, asa ca ar trebui sa devina sarbatoare nationala.
Romanii au parte de doar 14 zile nelucratoare, in acest moment Potrivit legislatiei in vigoare, in cursul anului 2018, romanii vor avea parte de 14 zile libere legale. Din fericire, unele din aceste zile se pot lega cu weekendul, asa ca angajatii vor beneficia de mini-vacante, la fel ca si in 2017.
Ce zile libere vor exista in 2018: - 1 ianuarie (luni) si 2 ianuarie (marti) Anul Nou
- 24 ianuarie (miercuri) Ziua Unirii Principatelor Romane
- 8 aprilie 2018 (duminica) si 9 aprilie (luni) Pastele
- 1 mai (marti) Ziua Muncii
-
...citeste mai multe despre zilele libere din 2018 aici >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<