Vinerea Mare devine sarbatoare legala, adica zi nelucratoare pentru angajatii romani

vinerea mare sarbatoare legalavinerea mare zi liberazile libere legale 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 12.03.2018

Vesti bune pentru angajatii romani, in contextul in care Vinerea Mare va deveni zi libera, conform votului favorabil al Camerei Deputatilor. De asemenea, in cursul zilei de 12 martie a.c, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea, asa ca Vinerea mare devine in mod oficial sarbatoare legala  - zi libera.

Modificarea legii nr.53/2003 - Codul Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial si a inceput sa produca efecte la nivel de tara.

 
Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri inaintea Pastelui si, astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sarbatoare religioasa crestina numite Triduum Sacru, din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare si Sambata Mare", se arata in proiectul de lege pentru completarea alin.(1) al art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul Muncii.
 
Camera Deputatilor, for decizional in acest caz, a adoptat proiectul cu 233 de voturi "pentru", 7 "contra" si 19 abtineri, in cursul zilei de 28.02.2018.

Proiectul cu pricina a fost depus la Senat pentru dezbatere in data de 8 decembrie anul curent. Desigur ca pentru a intra in vigoare aceasta lege este nevoie de votul favorabil al Senatului si al Camerei Deputatilor, care este for decizional, in aceasta situatie.

In expunerea de motive prezentata pe site-ul Senatului, se poate observa ca initiatorii militeaza pentru o noua zi libera, motivand ca in mai multe tari Vinerea Mare este sarbatoare legala, aceasta fiind o zi importanta in traditia romana.

De asemenea, Vinerea Mare este considerata sarbatoare legala in 16 tari ale Uniunii Europene (UE). In Romania, Codul Muncii prevede doar 14 zile libere nelucratoare, spre deosebire de alta tari ale UE, cum ar fi Belgia, Lituania si Cipru, care au in jur de 16-17 zile libere de la stat.

Asa ca Romania ar trebui sa ajunga la acelasi nivel si din acest punct de vedere. Asadar, deputatii considera ca Vinerea Mare reprezinta una dintre cele mai mari sarbatori ale romanilor, asa ca ar trebui sa devina sarbatoare nationala.


Romanii au parte de doar 14 zile nelucratoare, in acest moment


Potrivit legislatiei in vigoare, in cursul anului 2018, romanii vor avea parte de 14 zile libere legale. Din fericire, unele din aceste zile se pot lega cu weekendul, asa ca angajatii vor beneficia de mini-vacante, la fel ca si in 2017.

Ce zile libere vor exista in 2018:
  •         1 ianuarie (luni) si 2 ianuarie (marti) Anul Nou
  •         24 ianuarie  (miercuri)   Ziua Unirii Principatelor Romane
  •         8 aprilie 2018 (duminica) si 9 aprilie (luni) Pastele
  •         1 mai (marti) Ziua Muncii
  •  

...citeste mai multe despre zilele libere din 2018 aici >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vinerea mare sarbatoare legalavinerea mare zi liberazile libere legale 2018

Data aparitiei: 12 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vinerea Mare devine sarbatoare legala, adica zi nelucratoare pentru angajatii romani Nota: 3.7 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]