UPDATE 12.03.2018
Modificarea legii nr.53/2003 - Codul Muncii a fost publicata in Monitorul Oficial si a inceput sa produca efecte la nivel de tara.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Proiectul cu pricina a fost depus la Senat pentru dezbatere in data de 8 decembrie anul curent. Desigur ca pentru a intra in vigoare aceasta lege este nevoie de votul favorabil al Senatului si al Camerei Deputatilor, care este for decizional, in aceasta situatie.
In expunerea de motive prezentata pe site-ul Senatului, se poate observa ca initiatorii militeaza pentru o noua zi libera, motivand ca in mai multe tari Vinerea Mare este sarbatoare legala, aceasta fiind o zi importanta in traditia romana.
De asemenea, Vinerea Mare este considerata sarbatoare legala in 16 tari ale Uniunii Europene (UE). In Romania, Codul Muncii prevede doar 14 zile libere nelucratoare, spre deosebire de alta tari ale UE, cum ar fi Belgia, Lituania si Cipru, care au in jur de 16-17 zile libere de la stat.
Asa ca Romania ar trebui sa ajunga la acelasi nivel si din acest punct de vedere. Asadar, deputatii considera ca Vinerea Mare reprezinta una dintre cele mai mari sarbatori ale romanilor, asa ca ar trebui sa devina sarbatoare nationala.
Romanii au parte de doar 14 zile nelucratoare, in acest moment
Potrivit legislatiei in vigoare, in cursul anului 2018, romanii vor avea parte de 14 zile libere legale. Din fericire, unele din aceste zile se pot lega cu weekendul, asa ca angajatii vor beneficia de mini-vacante, la fel ca si in 2017.
Ce zile libere vor exista in 2018:
- 1 ianuarie (luni) si 2 ianuarie (marti) Anul Nou
- 24 ianuarie (miercuri) Ziua Unirii Principatelor Romane
- 8 aprilie 2018 (duminica) si 9 aprilie (luni) Pastele
- 1 mai (marti) Ziua Muncii
...citeste mai multe despre zilele libere din 2018 aici >>>