Pilonul III de pensii facultative a atras un numar record de noi clienti in 2023

Isabela Alexe
Isabela Alexe
11 Ianuarie 2024
11 Ianuarie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
pilonul 3 de pensiicontributii pilonul 3 de pensii
Pilonul III de pensii facultative a atras un numar record de noi clienti in 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pilonul III de pensii facultative a atras un numar record de noi clienti in 2023 si se apropie de un miliard de euro in administrare.
 
Aceste informatii au fost oferite de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) si citate de Agerpres.
 
In jur de 83.000 de romani au inceput in 2023 sa economiseasca pentru varsta retragerii prin fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), un record pentru numarul de clienti nou-atrasi in sistem intr-un singur an incepand cu 2008, reflectand nivelul ridicat de incredere a populatiei in pensiile private.
 
Numarul total de participanti la Pilonul III a ajuns la 710.000 la finele lui 2023, in numele carora cele 10 fonduri de pensii facultative administreaza active nete de 4,74 de miliarde de lei (953 milioane euro), in crestere cu 31% fata de 2022 si reprezentand un maxim istoric pentru sistem.
 
Fondurile de pensii facultative au generat un randament mediu anual de 6,13% pe intreaga durata de functionare (2007-2023), comparativ cu o rata medie anuala a inflatiei de 4,61%, mentioneaza APAPR.
 
Pilonul III a generat un castig pentru participanti in valoare de 1,25 miliarde de lei (251 milioane euro), net de toate comisioanele, in plus fata de contributiile primite in administrare.
 
De asemenea, fondurile de pensii facultative au efectuat deja plati in valoare totala de circa 635 de milioane de lei (128 milioane euro) catre aproape 80.000 de beneficiari in perioada 2007-2023, din care 115 milioane de lei (23 milioane euro) doar in 2023. Participantii la Pilonul III isi pot primi banii acumulati oricand dupa implinirea varstei de 60 de ani, ei putand sa contribuie in continuare si dupa aceasta varsta.
 
Banii economisiti in Pilonul III pot fi primiti fie ca plata unica, fie in transe lunare egale pe durata a cel mult 5 ani. In cazul nefericit al decesului participantului, banii acumulati in Pilonul III revin mostenitorilor legali sau testamentari.
 
Incepand cu 1 ianuarie 2024, regimul fiscal al platilor catre beneficiari s-a imbunatatit (la fel ca la Pilonul II de pensii private obligatorii), in sensul ca baza de calcul pentru cota de impozit pe venit de 10% nu mai este intreaga suma acumulata (ca pana acum), ci doar castigul obtinut prin investire de fondurile de pensii facultative, in plus fata de contributiile virate.
 
La Pilonul III de pensii facultative pot contribui toti romanii care inregistreaza venituri de natura profesionala (salariati si cei cu activitati independente, asimilati salariatilor), dar si angajatorii, care pot oferi contributii suplimentare la Pilonul III in numele salariatilor, ca parte a pachetului de beneficii extra-salariale.
 
In prezent, contributiile la Pilonul III sunt deductibile in limita a 400 euro/an atat pentru persoanele fizice, cat si pentru angajatori. Din pacate, plafonul de deductibilitate nu a mai fost majorat din 2009 si pana in prezent, reducand atractivitatea sistemului si descurajand economisirea suplimentara pentru batranete.
 
In acest context, APAPR saluta depunerea in circuitul legislativ a unei initiative parlamentare ce vizeaza dublarea acestui plafon de deductibilitate si actualizarea sa automata prin corelare cu cresterea salariului minim pe economie. Adoptarea acestui proiect legislativ este de natura sa incurajeze atat persoanele fizice cat si companiile sa contribuie la Pilonul III pentru venituri suplimentare la retragerea din activitate, reducand in acelasi timp presiunea pe sistemul public de pensii.
 
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]