"Va rog sa mentionati care sunt cerintele ce trebuie respectate in cazul angajarii tinerilor cu varsta intre 16-17 ani la efectuarea instructajului introductiv general in cazul in care prima zi de angajare este intr-o zi de sarbatoare nationala. (de exemplu efectuarea IIG este corect sa se efectueze in ziua de 1 Decembrie daca prima zi de angajare conform CIM este 1 Decembrie?) Durata instruirii introductiv generale se poate derula pe parcursul a 8 ore sau trebuie alocate doua zile pentru efectuarea celor 8 ore de instruire daca la nivel de societate decizia este de 8 ore ptr IIG?"
Raspunsul specialistilor:
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. In concluzie, IIG nu poate fi efectuat intr - o singura zi, daca s-a stabilit la nivelul societatii ca durata acestuia este de 8 ore, intrucat instructajul trebuie efectuat in timpul programului de lucru, iar programul acestora este de maxim 6 ore pe zi.
Totusi, trebuie avut in vedere ca durata instruirii lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca, pentru fiecare dintre faze (introductiv-generala, la locul de munca, periodica si cea suplimentara), nu va fi mai mica de 1 ora si se stabileste prin programul de instruire-testare elaborat la nivelul intreprinderii si/sau unitatii, datat si aprobat de catre angajator (art. 80^1 din Normelor metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.425/2006).
Daca s-ar stabili la nivelul societatii reducerea duratelor instructajelor (expl IIG - 4 ore si ILM - 2 ore), atunci ambele pot fi efectuate in aceiasi zi si pentru tineri care pot fi admisi la lucru cu celeritate.
De regula, instructajele nu se efectueaza in zilele de sarbatori legale sau in timpul repausului saptamanal de 48 ore consecutive, dar in orice conditii salariatul nu trebuie sa desfasoare sarcini de munca anterior datei instructajului.
Cu ocazia instructajelor trebuie prezentate:
a) legislatia de securitate si sanatate in munca;
b) consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de securitate si sanatate in munca;
c) riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice unitatii;
d) masuri la nivelul intreprinderii si/sau unitatii privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea lucratorilor.
Suplimentar, angajatorul trebuie sa respecte si cerintele impuse de HG nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalSSM, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Munca in weekendIntrebare: Un salariat efectueaza 10 ore de weekend in cursul lunii. Conform CCM orele efectuate in weekend sunt platite 200% si cu un spor de weekend de 1%. Salariatul insa are in cursul aceleasi luni 4 ore de invoire care conform CCM se compenseaza din orele suplimentare efectuate pe parcursul lunii. Intrebarea este: Aceste ore de invoire se compenseaza din orele efectuate in weekend adica se vor scadea si ii vor mai ramane 6 ore platite 200% si sporul de 1% se aplica doar la cele 6 ore ramase sau...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Studenta. CM cod 08Intrebare: O societate are o salariata studenta (22 ani), incadrata cu 8 ore, CIM din 24.02.2025. A adus primul concediu medical cu 28.04 pe cod 08 995 sarcina si lauzie. Nu are stagiu cotizare la firma ultimele 6 luni (desi a mai lucrat vara cate 3 luni anii trecuti) dar este asigurata in sistemul de sanatate fiind studenta pana in 26 ani. Intrebarea este: firma va putea sa recupereze de la CAS sumele platite ca si indemnizatie concediu sau nu? Daca da, cum trec efectiv in documentatia de recuperare care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<