Camera Deputatilor a adoptat recent un nou proiect legislative potrivit caruia copiii cu dizabilitati vor beneficia de extinderea certificatului de incadrare in grad de handicap grav pana la implinirea varstei de 18 ani, pe baza unor criterii bio-psiho-sociale specifice, in cazul in care le-au fost eliberate anterior, consecutiv, doua astfel de certificate cu valabilitatea de doi ani.
Se completeaza astfel art. 861 din Legea nr.448/2006, in sensul extinderii termenului de valabilitate a certificatului de incadrare in grad de handicap pana la implinirea varstei de 18 ani, pentru copiii cu handicap a caror afectiune se incadreaza in patologia bolilor degenerative, pentru cei carora le lipseste un membru in urma amputatiei si pentru cei cu tulburari din spectrul autismului, certificate de medicul de specialitate.
"Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatia in care copilului cu dizabilitati ii sunt eliberate, consecutiv, doua certificate de incadrare in grad de handicap grav, fiecare avand termenul de valabilitate de 2 ani, ulterior, Comisia pentru protectia copilului elibereaza un certificat valabil pana la varsta de 18 ani, pe baza unor criterii bio-psiho-sociale specifice, elaborate de Ministerul Sanatatii impreuna cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale", prevede proiectul, potrivit Agerpres.
Totodata, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi se aproba prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Muncii si Protectiei sociale criteriile bio-psiho-sociale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<