Potrivit Codului muncii, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art. 146 alin. (4)).
In sectorul bugetar, art. 15 din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor unitatile bugetare prevede: "Concediile de odihna neefectuate, cuvenite salariatilor carora le-a incetat contractul de munca, vor fi compensate in bani".
In privinta functionarilor publici, legislatia cuprinde o reglementare asemanatoare, prevazand compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat in cazul incetarii raporturilor de serviciu ale functionarilor publici.
Zilele de concediu de odihna efectuate deja la data incetarii contractului nu se pot restitui in natura, insa indemnizatia aferenta constituie un venit necuvenit salariatului respectiv, motiv pentru care, la intocmirea notei de lichidare, angajatorul poate solicita restituirea indemnizatiei aferente concediului de odihna efectuat, corespunzator perioadei nelucrate din an.
Obligatia restituirii unei parti a indemnizatiei de concediu corespunzatoare perioadei nelucrate exista in cazurile in care raporturile de munca au incetat:
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Diurna legala in Romania si in strainatate
Portal Codul Muncii
- disciplinar (art. 61 lit. a) din Codul muncii);
- pentru arestul preventiv cu o durata mai mare de 30 de zile (art. 61 lit. b) din Codul muncii). Face exceptie ipoteza in care a intervenit achitarea, anularea urmaririi penale sau incetarea procesului penal ori a urmaririi penale;
- ca urmare a interzicerii exercitarii unei profesii sau functii, ca masura de siguranta sau complementare (art. 56 lit. h));
- prin demisie (art. 81). Face exceptie demisia cauzata de starea sanatatii.