"Un salariat este angajat pe perioada nedeterminata. In contractul de muca este prevazut faptul ca salariatului i se acorda 2 tipuri de bonus pe toata durata contractului: - un bonus lunar pentru scoala copiilor. - un bonus lunar pentru plata chiriei. Art.150. 1 din Codul muncii precizeaza ca: "Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Avand in vedere ca cele 2 bonusuri sunt prevazute in CIM si au caracter de permanenta, dar nu sunt in legatura cu activitatea depusa de catre salariat, se includ sau nu in baza de calcul a concediului de odihna?"
Raspunsul specialistilor:
Alin. (2) al art. 150 din Codul muncii stabileste ca indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu. Indiferent ca este vorba despre un concediu medical, de ingrijitor, de risc maternal, de acomodare, de odihna, fara plata etc. – aflati raspunsul dorit AICI >>>
Asadar, pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei se calculeaza media zilnica a drepturilor cu caracter permanent mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care se efectueaza concediul si se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Media zilnica se determina ca raport intre suma veniturilor realizate in ultimele 3 luni si numarul de zile lucrate.
In cazul in care indemnizatia pentru concediu de odihna se achita in luna iulie se stabileste media zilnica a drepturilor cu caracter permanent din lunile iunie, mai si aprilie pe baza veniturilor realizate si a zilelor lucrate in aceasta perioada. Daca salariatul nu a lucrat 3 luni ci numai doua luni, se face media pe cele doua luni si se compara cu veniturile din salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca, adica veniturile pe care le-ar fi obtinut salariatul daca ar fi lucrat pe durata concediului de odihna.
Astfel, media zilnica calculata se inmulteste cu numarul de zile de concediu. Se compara cuantumul indemnizatiei astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de munca. Valoarea indemnizatiei acordate va fi cea mai favorabila dintre cele comparate.
Mod de calcul indemnizatie concediu de odihna
Etapa I
Calcularea mediei salariilor din ultimele 3 luni anterioare lunii in care se efectueaza concediul. Notam cu I indemnizatia pentru concediul de odihna:
I zilnica = S1 + S2 + S3/Numar zile lucratoare
I concediu = I zilnica x nr. zile CO
Etapa a II-a
Calcularea drepturilor salariale cuvenite pentru perioada concediului (ca si cum salariatul ar lucra)
S concediu = S 4 : nr. zile lucratoare x nr. zile CO
Etapa a III-a
Se compara I concediu cu S concediu.
Daca I concediu este mai mare decat S concediu, atunci de acorda valoarea I concediu.
Daca I concediu este mai mica decat S concediu, atunci de acorda S concediu.
In concluzie, indemnizatia pentru concediu de odihna nu poate fi mai mica decat salariul de baza, sporurile si indemnizatiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului individual de munca, asa incat salariatul pe durata concediului de odihna trebuie sa beneficieze de aceleasi venituri de care ar fi beneficiat daca ar fi lucrat.
Un raspuns oferit in iulie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la experti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru inginer mecanicIntrebare: Va rugam sa ne furnizati o fisa de post pentru functia de inginer mecanic, in cadrul unei fabrici de mezeluri, responsabil in principal cu intretinerea utilajelor
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii de evaluare si obiective de performantaIntrebare: Dorim sa incepem un proces de evaluare a performantelor pentru colegii din departamentele cheie ale companiei. Precizam ca domeniul de activitate este Servicii, fiind furnizor de catering si cleaning industrial. Vom evalua doar sefii de departament si managerii de locatii. Ne-ati putea ajuta cu exemple de obiective (inclusiv KPI) pe care sa le aplicam pentru colegii din departamentele de mai jos? Resurse Umane Departament Achizitii Departament Financiar-Contabilitate Departament Operational IT...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<