Diferenta intre concediul de odihna si carantina. Ce obligatii are angajatorul?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
10 Decembrie 2020
10 Decembrie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediul de odihnaconcediul de carantinaconcediu medical covid-19
Diferenta intre concediul de odihna si carantina. Ce obligatii are angajatorul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Un angajat a avut COVID-19 si a prezentat angajatorului concediul medical pentru perioada de izolare. Angajatorul i-a cerut acestuia sa-si faca cerere de concediu de odihna pentru perioada respectiva (deoarece are un numar mare de zile de concediu de odihna neefectuate) nedorind sa-i primeasca concediul medical spre inregistrare. Este legala o astfel de solicitare a angajatorului?
 
Raspunsul specialistului:
 
Nu, concediul de odihna si concediul pentru carantina/izolare sunt doua concedii reglementate distinct si pentru situatii diferite.
Potrivit art. 20^1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate introdus prin OUG 49/2020, asiguratii carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, beneficiaza de concedii si indemnizatii pentru carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie respectiv institutionalizata, la o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, care se acorda pentru perioada si pe baza documentelor prevazute prin ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.
 
Certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie dupa ultima zi a perioadei de carantina, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei starii de urgenta.
 
Conform art. 37 alin. (4) din Norma metodologica de aplicare a OUG 158/2005, indemnizatia pentru carantina se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
 
Astfel, angajatorul trebuie sa-i plateasca salariatului indemnizatia medicala pe baza certificatului medical pe care trebuie sa-l prezinte salariatul.
 
Pana la prezentarea certificatului medical salariatul este absent motivat. 
 
La prezentarea certificatului medical se rectifica statul de salarii si declaratia 112.
 
Conform art. 149 din Codul muncii salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat. Ori daca salariatul a fost programat in perioada in care a stat in izolare, apreciem ca angajatorul trebuie sa refaca programarea concediilor de odihna, luand in considerare faptul ca slaariatul s-a aflat in izolare.
 
Asadar, concediul de odihna nu se acorda pe perioada in care salariatul a stat in izolare ci se acorda pentru odihna in vederea refacerii organismului si a capacitatii de munca. Mai mult, concediul de odihna nu suspenda contractul de munca.
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]