Un angajat a avut COVID-19 si a prezentat angajatorului concediul medical pentru perioada de izolare. Angajatorul i-a cerut acestuia sa-si faca cerere de concediu de odihna pentru perioada respectiva (deoarece are un numar mare de zile de concediu de odihna neefectuate) nedorind sa-i primeasca concediul medical spre inregistrare. Este legala o astfel de solicitare a angajatorului?
Raspunsul specialistului:
Nu, concediul de odihna si concediul pentru carantina/izolare sunt doua concedii reglementate distinct si pentru situatii diferite.
Potrivit art. 20^1 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate introdus prin OUG 49/2020, asiguratii carora li se interzice continuarea activitatii si pentru care a fost instituita masura de carantina ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19, beneficiaza de concedii si indemnizatii pentru carantina, indiferent de locul in care aceasta se instituie respectiv institutionalizata, la o locatie declarata de catre persoana carantinata sau prin izolare, care se acorda pentru perioada si pe baza documentelor prevazute prin ordin al ministrului sanatatii, in functie de evolutia situatiei epidemiologice.
Certificatele de concediu medical se elibereaza de catre medicii de familie dupa ultima zi a perioadei de carantina, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii perioadei starii de urgenta.
Conform art. 37 alin. (4) din Norma metodologica de aplicare a OUG 158/2005, indemnizatia pentru carantina se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, angajatorul trebuie sa-i plateasca salariatului indemnizatia medicala pe baza certificatului medical pe care trebuie sa-l prezinte salariatul.
Pana la prezentarea certificatului medical salariatul este absent motivat.
La prezentarea certificatului medical se rectifica statul de salarii si declaratia 112.
Conform art. 149 din Codul muncii salariatul este obligat sa efectueze in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat. Ori daca salariatul a fost programat in perioada in care a stat in izolare, apreciem ca angajatorul trebuie sa refaca programarea concediilor de odihna, luand in considerare faptul ca slaariatul s-a aflat in izolare.
Asadar, concediul de odihna nu se acorda pe perioada in care salariatul a stat in izolare ci se acorda pentru odihna in vederea refacerii organismului si a capacitatii de munca. Mai mult, concediul de odihna nu suspenda contractul de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<