Avantajele in natura dupa data de 1 ianuarie 2012

27 Septembrie 2012
27 Septembrie 2012
avantaje in naturavenituricontract de muncaactivitate dependenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Notiunea de avantaje in natura este legata, de cele mai multe ori, de desfasurarea unei activitati dependente. Aceasta este definita de art. 7 din Codul fiscal drept orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare.

Desi activitatea dependenta este definita de Codul fiscal ca fiind orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o relatie de angajare, alin. (3) al art. 55 din Codul fiscal include in categoria avanatejelor impozabile, pe toate acelea primite in legatura cu o activitate generatoare de venituri din salarii precum si pe acelea primite in legatura cu o activitate generatoare de venituri asimilate veniturilor in vederea impunerii.

Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, vin sa detalieze aceasta notiune de venituri din activitati dependente. Astfel, veniturile de natura salariala sunt venituri din activitati dependente, daca sunt indeplinite urmatoarele criterii enumerate la pct. 67 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (1) din Codul fiscal:

- partile care intra in relatia de munca, denumite angajator si angajat, stabilesc de la inceput: felul activitatii, timpul de lucru si locul desfasurarii activitatii;
- partea care utilizeaza forta de munca pune la dispozitia celeilalte parti mijloacele de munca, cum ar fi: spatii cu inzestrare corespunzatoare, imbracaminte speciala, unelte de munca si altele asemenea;
- persoana care activeaza contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea ei intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
- platitorul de venituri de natura salariala suporta cheltuielile de deplasare in interesul serviciului ale angajatului, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, si alte cheltuieli de aceasta natura, precum si indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca suportate de angajator;
- persoana care activeaza lucreaza sub autoritatea unei alte persoane si este obligata sa respecte conditiile impuse de aceasta.

Exemplificarea nelimitativa de la alin. (3) a art. 55 din Codul fiscal a avantajelor primite in legatura cu o activitate dependenta ne creeaza perspectiva notiunii de avantaj in natura, definirea acestora fiind de fapt data de normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal:
"Avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz."

Asadar, doar din normele metodologice se intelege ca nu numai veniturile obtinute pentru un scop personal in legatura cu un contract individual de munca sunt tratate drept avantaje si primesc acelasi tratament fiscal cu veniturile din salarii realizate lunar, dar si alte venituri primite in legatura cu alte tipuri de relatii contractuale sunt tratate asemanator.

Ceea ce nu mentioneaza, in prezent, in mod expres nici Codul fiscal, nici normele metodologice, desi practica o dovedeste, este ca avantajele obtinute in legatura cu unul din tipurile de venituri asimilate salariilor in vederea impunerii, prevazute la art. 55 alin. (2) din Codul fiscal, primesc acelasi tratament fiscal.

In prezent, in cuprinsul art. 55 alin. (3) din Codul fiscal se precizeaza ca avantajele sunt primite atat in legatura cu o activitate desfasurata in baza unui contract individual de munca (art. 55 alin. (1) din Codul fiscal) cat si in legatura cu o activitate generatoare de venituri asimilate salariilor in vederea impunerii (art. 55 alin. (2) din Codul fiscal).
Avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]