Functionarii publici vor avea o Fisa de Post standardizata

fisa de post standardizata functionar publicfisa de post standard functionar public
Functionarii publici vor avea o Fisa de Post standardizata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi schimbari se vehiculeaza in ceea ce priveste angajarea functionarilor publici, in contextul in care, un nou proiect de hotarare de guvern propune realizarea unei fise de post standardizate, dar si introducerea unor definitii elocvente legate de abilitatile si aptitudinile necesare ocuparii unei functii publice.
 
Concret, aceste lucruri sunt expuse in cadrul unui Proiect de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea normelor privind continutul, competenta si procedura de elaborare si avizare a cadrelor de competenta, pus in dezbatere publica pe site-ul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP).
 
In proiectul de lege, sunt stabilite competentele generale, dar si ce ar trebui sa insemne o fisa de post standardizata:
 
"Prezenta hotarare se aplica autoritatilor si institutiilor publice in cadrul carora sunt stabilite functiile publice prevazute la art. 385 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
 
 
Art. 3. - In sensul prezentei hotarari, termenii si notiunile folosite au urmatoarele semnificatii:
(...)
 
eficienta interpersonala - categorie de competente generale necesara ocuparii functiilor publice de executie, functiilor publice de conducere si celor din categoria inaltilor functionari publici, care se refera la capacitatea unei persoane de a performa in raport cu ceilalti;
eficienta personala – categorie de competente generale necesara ocuparii functiilor publice de executie si functiilor publice de conducere si celor din categoria inaltilor functionari publici, care se refera la capacitatea unei persoane de a performa in raport cu sine insusi;"
 
responsabilitate sociala – categorie de competente generale necesara ocuparii functiilor publice de executie, functiilor publice de conducere si celor din categoria inaltilor functionari publici, care se refera la competentele care au un impact direct asupra normelor sociale, a bunastarii cetatenilor, eticii profesionale si valorilor institutiei publice;
competente manageriale – categorie de competente generale aferenta functiilor publice de conducere si functiilor publice din categoria inaltilor functionari publici, care se refera la competentele necesare oricarei persoane care doreste sa realizeze performanta intr-un rol managerial care implica managementul performantei si actiuni pentru dezvoltarea echipei
leadership - categorie de competente generale necesara ocuparii anumitor functii publice de conducere precum si functiilor publice din categoria inaltilor functionari publici, care se refera la competentele necesare pentru a crea o viziune clara si genera implicare in proiecte complexe, a schimba procesele si a realiza obiective strategice;"
 
...mai multe competente si ce functionari publici ar trebui sa le indeplineasca, daca legea va intra in vigoare, vezi aici >>>
 

Functionarii publici vor avea o fisa de post standardizata

 
Avand in vedere mentiunile facute in cadrul proiectului mai sus mentionat, respectand competentele prezentate, in functie de care se va recruta functionarul public, acesta va avea si o fisa de post standardizata, tinand cont de abilitatile necesare si de postul pe care va fi incadrat. Asadar, vor exista si competente specifice, adica acele competente care "sunt competente obligatorii care au in componenta cunostinte, atitudini, aptitudini si abilitati, stabilite la nivelul autoritatilor si institutiilor publice pentru fiecare post in parte, necesare ocuparii unei functii publice;"
 
De asemenea, mentionam ca acele competente generale, sunt cele care presupun "totalitatea competentelor necesare tuturor functionarilor publici pentru a lucra in mod eficient la orice nivel ierarhic si indiferent de specializare;"
 
Mentionam si ca aceste competente specifice se vor demonstra fie prin documente oficiale sau prin probe suplimentare care presupun testarea viitorilor angajati publici.

 
Fisa postului standardizata aferenta fiecarei functii publice "se completeaza de catre compartimentele de resurse umane, cu competentele generale stabilite prin prezenta hotarare, precum si cu competenta/competentele specifica/specifice avizate de Agentie."
 
Pentru functiile publice corespunzatoare categoriei inaltilor functionari publici, fisa postului standardizata se intocmeste de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice in al carei stat de functii se afla functia publica, pentru functiile publice de secretar general si secretar general adjunct din cadrul ministerelor si al altor organe de specialitate ale administratiei publice centrale, precum si pentru functiile publice de secretar general al institutiei prefectului, respectiv de catre secretarul general al Guvernului, pentru inspectorii guvernamentali, prevede proiectul de lege.
 
Proiectul de lege NU este inca in vigoare, vom reveni cu amanunte.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
fisa de post standardizata functionar publicfisa de post standard functionar public

Data aparitiei: 03 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Functionarii publici vor avea o Fisa de Post standardizata Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protectorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu fisa de post cod COR 721207 - Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protector.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Agent control accesIntrebare: Avem nevoie de fisa de post pt functia de Agent control acces (COR 541402).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Functionarii publici vor avea o Fisa de Post standardizata

ARTICOLE SIMILARE

Functionarii publici vor avea o Fisa de Post standardizata

Mai multe articole despre fisa de post standard functionar public
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]