Pentru a se putea familiariza cu un anume post, un viitor angajat are nevoie sa vada fisa postului, pentru a sti exact ce presupune pozitia la care doreste sa aplice. Evident ca lucrurile nu se petrec mereu asa, tocmai de aceea exista nenumarate situatii in care angajatorii si angajatii ajung la concluzia ca nu pot colabora.
Fisa postului 2024 - ce trebuie sa contina?
Fisa de post ofera si candidatului informatii despre postul vacant, astfel incat acesta isi poate crea o imagine corecta despre ceea ce i se cere si ofera, putand evalua atractivitatea unei oferte comparativ cu a alteia.
Pentru a fi cat mai utila, fisa postului trebuie sa contina:
– sarcinile si responsabilitatile pe care i le veti incredinta titularului postului (prezentati-le grupate in functie de importanta si frecventa lor si asa cum arata ele intr-o zi de lucru obisnuita);
– principalele standarde de performanta ale postului;
– specificatiile postului (caracteristicile de care trebuie sa dispuna angajatul pentru a indeplini corespunzator cerintele postului);
– denumirea postului (pentru aceasta, este util sa alegeti formularea care poate atrage candidati cat mai pregatiti);
– pozitia pe linie ierarhica (locul ocupat de postul vacant in cadrul structurii ierarhice din organizatie);
– conditiile si programul de lucru;
– beneficiile, formele de recompensare si volumul acestora.
Descrierea postului si informatiile necesare
Descrierea postului nu poate ocoli tipul si nivelul recompenselor asociate lui. Acestea determina in mare masura gradul de atractivitate a unui post. O firma poate opta pentru un salariu sub sau apropiat de media pietei (mizand pe avantaje compensatorii) sau poate aprecia ca salariile mai mari decat ale concurentei vor atrage candidatii cei mai buni. Decizia reflecta politica de
salarizare a firmei si trebuie sa ia in considerare:
– nivelurile de salarizare din domeniul de activitate respectiv;
– cererea si oferta de pe piata muncii;
– tipul de post vacant (marcand diferenta intre posturile de conducere si posturile „mici“);
– pachetul de beneficii disponibil in organizatie;
– conditiile de viata din cadrul comunitatii in care opereaza firma;
– tipul de angajat (pot exista diferente de plata intre angajatii aceluiasi post, in functie de meritele fiecaruia).
In stabilirea recompenselor postului (incepand de la conditiile de lucru si terminand cu salariul oferit) trebuie sa aveti in vedere ca, la fel ca si dvs., candidatul este angrenat intr-un proces de selectie. Dispunand de mai multe oferte, el decide postul care ii ofera cele mai atractive recompense. De aceea, fiecare recrutor trebuie sa cunoasca factorii care influenteaza deciziile candidatilor, ce ii atrage si ce nu.
Comandati acum lucrarea pe Stick USB
250 Modele de Fise de Post,
detalii AICI >>>
Asigurati-va ca detineti fisa de post corecta, completa, care gestioneaza total activitatea angajatului dvs.!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<