Directorul din cadrul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Simona Tiparu, a precizat recent ca va fi prelungita si anul viitor masura muncii flexibile ("kurzarbeit") prin care se subventioneaza de la bugetul de stat o parte din salariul angajatilor carora angajatorii le scurteaza programul de munca din cauza scaderii economiei.
"Sigur o sa fie (si in 2022, n.r.) bani din bugetul de stat, daca se va aproba prelungirea acestei masuri, dar cred ca se va aproba daca va fi nevoie, pentru ca au existat ordonante de urgenta cu masuri covid care, desi deadline-ul era decembrie 2020, ele au fost prelungite pana in decembrie sau pana in iulie ale acestui an. Deci sunt optimista, sunt convinsa ca asa cum s-a decis prelungirea unor masuri, asa se va decide si prelungirea kurzarbeit. (...) In momentul de fata kurzarbeit este pana in decembrie 2021, nu stim cum va fi la anul, cum se va calcula, probabil ca vor exista niste modificari ale acestei ordonante", a afirmat Simona Tiparu, in cadrul Conferintei Nationale a Industriei Ospitalitatii, citata de Agerpres.
Totodata, conform aceleiasi surse, directorul din cadrul ANOFM a precizat ca, in acest moment, exista in cadrul institutiei buget alocat pentru platile pe masura muncii flexibile.
"Masurile pe (programul european, n.r.) SURE sunt cele pe
somaj tehnic si cea de 41,5%, deci nu ar intra si kurzarbeit, care este doar din bugetul national. Fundamentarea bugetului pe anul viitor se va face undeva luna viitoare. Prin urmare noi o sa transmitem catre Ministerul de Finante sumele pe care le vom considera ca fiind necesare pentru anul viitor. (...) Dupa rectificarea bugetara totul este in regula din punctul nostru de vedere, avem buget pe kurzarbeit", a explicat Simona Tiparu, potrivit Agerpres.
Totodata, Tiparu a transmis catre reprezentantii din HORECA faptul ca masura kurzarbeit in practica duce la probleme birocratice pentru angajatii ANOFM.
"Din experienta noastra ca institutie publica si din experienta colegilor care lucreaza, pot spune ca aceasta masura este extrem de birocratica si pentru noi, ca functionari publici. Sunt de facut foarte multe verificari, noi suntem destul de putini ca numar, necesita foarte multe verificari si-n alte baze de date, respectiv ANAF si asa mai departe", a precizat Simona Tiparu, conform aceleiasi surse.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Calificare la locul de muncaIntrebare: Societatea noastra doreste sa efectueze un curs de initiere/formare profesionala (exemplu: din muncitor necalificat in rectificator universal), cu un formator care este salariatul societatii noastre (cu/fara diploma de formator), insa societatea nu poate elibera decat o diploma recunoscuta la nivel intern. Intrebare: Dupa absolvirea cursului de initiere/formare, angajatorul poate face modificarea functiei in REVISAL in baza acelei diplome cu un act aditional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie limita de varsta. Incetare CIM. Incheierea unui nou contractIntrebare: Am urmatoarea speta: Salariata nascuta pe 09.10.1962 (62 ani si 4 luni), in ianuarie a indeplinit conditiile pentru pensie limita varsta conform anexa 5 si are stagiul de cotizarea peste 15 ani. Aceasta doreste sa continue activitatea la noi si am prelungit/lasat contractul. Intrebare: 1. Este ok cum am procedat? Sau trebuia sa incetez contractul si sa fac altul nou? 2. Pensia se va cumula cu salariul? Dat fiind faptul ca nu este pensie anticipata, este de drept-limita de varsta.Sau trebuie sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<