Ce contributii se retin pentru indemnizatia de neconcurenta

Codul munciiindemnizatia de neconcurentaRevisalCodul fiscal
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit Codului muncii republicat, art. 21, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. Potrivit art. 22 alin. (1), clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca.

Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara, potrivit legii, astfel cum prevede art. 21 alin. (4) din acelasi cod.  

Conform art. 296 indice 4 lit. l) din Codul fiscal, indemnizatia de neconcurenta intra in baza de calcul al contributiilor sociale.La pct.9 din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol se prevede ca, veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, sunt cele prevazute la art. 296 indice 4 din Codul fiscal, care se completeaza cu prevederile pct. 68 din Normele metodologice de aplicare a titlului III din Codul fiscal, date in aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal , mai putin veniturile asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor generale si specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale. In baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii se includ si veniturile realizate ca urmare a activitatilor de creare de programe pentru calculator si cele realizate de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat, care sunt scutite de la plata impozitului pe venit.

Pentru indemnizatia de neconcurenta sunt prevazute exceptii specifice de la plata:
- contributiei de asigurari sociale (art. 296 indice 16 lit. a) din Codul fiscal );
- contributiei de asigurari pentru somaj (art. 296 indice 16 lit.c1) din Codul fiscal );
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale art. 296 indice 16 lit.d1) din Codul fiscal );

In ceea ce priveste contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, art. 296 indice (5) alin. (4) din Codul fiscal prevede ca pentru persoanele prevazute la art. 2963 lit. e), care pot sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, care au, cu exceptia institutiilor publice definite conform Legii 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, obligatia de a plati lunar contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, baza lunara de calcul a acestei contributii reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, potrivit legii, inclusiv de salariatii care cumuleaza pensia cu salariul, in conditiile legii, cu exceptia veniturilor de natura celor prevazute la art. 296  indice 15.

Intrucat baza de calcul al contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca, apreciem ca, indemnizatia de neconcurenta nu intra in baza lunara de calcul al acestei contributii.

In consecinta, pentru indemnizatia de neconcurenta se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate atat de beneficiarul indemnizatiei cat si de catre platitor. Totodata, platitorul indemnizatiei de neconcurenta va retine, plati si declara, in baza art. 55 alin. (2) lit. j indice 2) din Codul fiscal, impozitul pe venit datorat de catre salariat asupra indemnizatiei de neconcurenta.

Contributia la sistemul asigurarilor sociale de santatate datorata de beneficiar se retine, se vireaza si se declara de platitorul indemnizatiei.

HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) prevede la art. 3 alin. (2) lit. g) ca in registru se completeaza salariul de baza si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.

Indemnizatia de neconcurenta si bonusul de performanta nu reprezinta salariu de baza si nici sporuri. Ca atare, nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.

Bonusul de performanta acordat dupa incetarea raporturilor de munca nu urmeaza regimul de taxare al indemnizatiei de neconcurenta. Astfel, bonusul de performanta face parte din salariu si asupra lui se datoreaza impozitul pe venit si contributiile sociale aferente veniturilor salariale. Intrucat bonusul de performanta este acordat dupa incetarea raporturior de munca nu va intra in baza de calcul al contributiilor la somaj (art. 296 indice 16 c4 din Codul fiscal ) si al contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice (5) alin. (4) din Codul fiscal ).

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul munciiindemnizatia de neconcurentaRevisalCodul fiscal

Data aparitiei: 10 Mai 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce contributii se retin pentru indemnizatia de neconcurenta Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]