Asigurare voluntara de sanatate suportata de salariat pentru membrii familiei. Se va deduce de la plata impozitului pe venit?

deducere de la plata impozitului pe venitasigurare voluntara de sanatateart.77 codul fiscal
Asigurare voluntara de sanatate suportata de salariat pentru membrii familiei. Se va deduce de la plata impozitului pe venit?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate X a incheiat un contract de asigurare voluntara de sanatate, prima de asigurare este suportata de angajat si platita prin angajator. Primele de asigurare suportate de angajati pentru membrii familiei in limita a 400 euro/an se deduc de la plata impozitului pe venit?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Primele de asigurare voluntara de sanatate  suportate de salariat pentru alte persoane se deduc de la plata impozitului pe venit doar daca persoanele respective indeplinesc conditiile de persoane in intretinere.
 
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
 
O informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente; solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal, detalii AICI >>>
 
Astfel, conform art. 78 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
 
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorata potrivit legii, si urmatoarele:
 
1.(i) deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
2.(ii)cotizatia sindicala platita in luna respectiva, potrivit legii;
3.(iii) contributiile la fondurile de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro;
4.(iv)primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizeaza servicii medicale furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
5.(v)contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajati, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual. Abonamentul vizeaza servicii furnizate angajatului si/sau oricarei persoane aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (3), in limita aceluiasi plafon, indiferent de numarul de persoane.
 
Astfel, in cazul veniturilor din salarii realizate in baza unui contract individual de munca la functia de baza, contravaloarea asigurarilor voluntare de sanatate suportata de salariat se deduce din baza de calcul al impozitului pe venit cu respectarea urmatoarelor conditii:
 
1)  in limita a 400 Euro pe an;
2)  asigurare voluntara de sanatate este pentru angajatul si/sau orice persoana aflate in intretinerea sa, asa cum este definita la art. 77 alin. (5);
 
Conform art. 77 alin. (5) din Codul fiscal:
 
(5) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc lunar 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 62 lit. o), w) si x) si/sau a pensiilor de urmas cuvenite conform legii, precum si a prestatiilor sociale acordate potrivit art. 58 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Daca membrii familiei pentru care salariatul suporta primele de asigurare nu indeplinesc conditia de persoana in intretinere asigurarea voluntara de sanatate suportata de salariat nu este deductibila la calculul impozitului pe venit.
 
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere de la plata impozitului pe venitasigurare voluntara de sanatateart.77 codul fiscal

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2023
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
In ce conditii se acorda zilele de repaus saptamanal cumulate si sporul de 150%Intrebare: Un salariat lucreaza in fiecare sambata si duminica, in cursul unei luni; conform graficului de lucru salariatul nu efectueaza ore suplimentare in cursul lunii respective. Pentru lucru in timpul zilei de sambata si duminica societatea plateste 20 de lei / zi, iar repausul saptamanal de 48 de ore se acorda in cursul saptamanii (in fiecare saptamana are 48 de ore libere). In situatia aceasta societatea este obligata sa aplice prevederile art. 137 alin. (4) si (5).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului Consultant sistem de calitateIntrebare: Rugam mult sa ne ajutati cu fisa de post pentru Consultant sistem de calitate cod cor 214134.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]