Proiect pentru modificarea Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior - ce se MODIFICA?

legea nr 335/2013absolventii de invatamant superior
Proiect pentru modificarea Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior - ce se MODIFICA?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, cu modificarile si completarile ulterioare, faciliteaza tranzitia tinerilor din sistemul educational catre piata muncii, cu accent pe promovarea accesului tinerilor absolventi de invatamant superior pe piata muncii catre un loc de munca decent si durabil corespunzator studiilor absolvite, in conditii bune de munca si pentru consolidarea formarii profesionale. De asemenea, prin efectuarea de stagii creste capacitatea de insertie profesionala a tinerilor absolventi prin acumularea primei experiente de munca, concomitent cu acomodarea acestora cu riguorile unui loc de munca, cu responsabilitatile si exigentele aferente.
 
In acest moment, la propunerea conducatorului compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul, pe baza obiectivelor si indicatorilor de performanta stabiliti in programul de activitati, angajatorul stabileste criteriile de evaluare a activitatii stagiarului. Acestea se aduc la cunostinta stagiarului la inceputul perioadei de stagiu odata cu programul de activitati. Pentru coordonarea activitatii stagiarului, angajatorul desemneaza un mentor care este salariat al angajatorului. Atributiile, drepturile si obligatiile mentorului in raport cu activitatea de coordonare a activitatii stagiarului se stabilesc in conditiile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin act aditional la contractul individual de munca al persoanei desemnate de angajator pentru a indeplini functia de mentor.
 
Mentorul are urmatoarele obligatii:
  • coordoneaza activitatea stagiarului pe parcursul perioadei de stagiu;
  • propune modalitati de rezolvare a lucrarilor repartizate stagiarului;
  • supravegheaza modul de indeplinire a atributiilor corespunzatoare postului ocupat de stagiar;
  • este membru in comisia de evaluare
 
Va prezentam un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, care a fost votat de Senat si care NU este inca in vigoare:
 
"Art. I Legea nr.335/2013 din 10 decembrie 2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 776 din 12 decembrie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, litera g) se abroga.
2. La articolul 7, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
” Art. 7
…………………………………………
„d) evalueaza in mod obiectiv activitatea stagiarului si propune modalitati de imbunatatire a activitatii acestuia;”
3. La articolul 7, dupa litera d) se introduce o noua litera, lit. e) cu urmatorul cuprins:
„e) elaboreaza referatul de evaluare .”
4. La articolul 8, partea introductiva a alineatului (1) va avea urmatorul cuprins:
 
„(1) Mentorul intocmeste, cu 10 zile lucratoare inainte de terminarea perioadei de stagiu, un referat de evaluare ce cuprinde urmatoarele elemente:”
 
5. La articolul 8 alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
 
„(3) Pe baza referatului de evaluare intocmit de catre mentor, angajatorul elibereaza un certificat/o adeverinta de finalizare a stagiului.”
 
6. La articolul 9 alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
 
”Art.9
 
(1) In cazul incetarii/modificarii contractului individual de munca al mentorului ce are impact asupra derularii stagiului, mentorul are obligatia de a efectua un raport asupra perioadei de stagiu parcurse de stagiar pana in acel moment, care este avut in vedere la evaluarea finala de catre conducatorul compartimentului.”
 
7. La articolul 9 alineatul (2) se abroga.
8. Articolul 11 se abroga.
9. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 12
 
(1) Evaluarea activitatii stagiarului se realizeaza de catre conducatorul compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul pe baza referatului de evaluare prevazut la art. 8 alin. (1).
(2) Conducatorul compartimentului poate solicita mentorului alte documente care au stat la baza referatului de evaluare prevazut la art. 8 alin. (1). ”
 
10. Articolul 13 se abroga.
 
11. La articolul 14 alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 14
 
(1) Referatul de evaluare prevazut la art. 8 alin. (1) se aduce la cunostinta stagiarului in termen de 3 zile lucratoare de la data completarii sale de catre mentor.”
 
12. La articolul 23 literele g) si h) vor avea urmatorul cuprins:
„……………………………..
g) sa primeasca referatul de evaluare si certificatul/adeverinta de finalizare a stagiului;
h) sa conteste referatul de evaluare, daca este cazul.”
13. La articolul 25 literele b) si g) se abroga.
 
Art. II
 
Contractele de stagiu incheiate potrivit prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, cu modificarile ulterioare, aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, isi produc efectele pana la expirarea duratei pentru care au fost incheiate, potrivit legislatiei in vigoare la data incheierii lor.
 
Art. III
 
In termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale elaboreaza si supune spre aprobare modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 473/2014....mai multe puteti citi AICI >>> 
 
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ce isi doresc angajatii?


Toti angajatii aspira catre ceva anume, de exemplu:

   - angajatii tineri doresc sa invete si sa li se ofere o sansa pentru a arata ce pot;

   - angajatii mai in varsta, care isi pot aprecia singuri performantele, doresc proiecte
    si responsabilitati prin care sa-si puna in aplicare punctele forte;

  -  si, desigur, toti angajatii vor o anumita stabilitate financiara si recunoasterea meritelor.

Aflati mai multe in lucrarea Motivarea angajatilor -  85 de modele, formulare, teste si chestionare.

...Vezi AICI lista completa <<

de Isabela Alexe

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea nr 335/2013absolventii de invatamant superior

Data aparitiei: 21 Iunie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Proiect pentru modificarea Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior - ce se MODIFICA? Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca in zi de sarbatoare legala. Tichete de masaIntrebare: Un salariat a lucrat in ziua de 01.06.2022 aceasta zi fiind zi libera nelucratoare. Salariatul a venit la servici in ziua de 01.06.2022 si a recuperat ziua in data de 29.06.2022. Intrebarea este ? Tichetul de masa pentru ziua in care a recuperat ziua de 01.06.2022 se opreste pentru ziua in care nu a venit la servici in ziua pentru care a recuperat ziua de 01.06.2022
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Desfiintare post cu timp partial. Imposibilitatea de a beneficia de indemnizatie de somajIntrebare: Administratorul firmei care este si angajat cu contract de munca part time in functia de director comercial, doreste sa desfiinteze postul de director comercial datorita problemelor financiare si scaderii vanzarilor. In ultimile 24 de luni a avut contract part time dupa cum urmeaza: iunie 2020-decembrie 2021 - 4h/zi ianuarie-iunie 2022- 2h/zi. Poate sa inceteze CIM cu art 65 alin. (1) si sa depuna dosarul pentru somaj?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]