Proiect pentru modificarea Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior - ce se MODIFICA?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
21 Iunie 2022
21 Iunie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
legea nr 335/2013absolventii de invatamant superior
Proiect pentru modificarea Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior - ce se MODIFICA?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, cu modificarile si completarile ulterioare, faciliteaza tranzitia tinerilor din sistemul educational catre piata muncii, cu accent pe promovarea accesului tinerilor absolventi de invatamant superior pe piata muncii catre un loc de munca decent si durabil corespunzator studiilor absolvite, in conditii bune de munca si pentru consolidarea formarii profesionale. De asemenea, prin efectuarea de stagii creste capacitatea de insertie profesionala a tinerilor absolventi prin acumularea primei experiente de munca, concomitent cu acomodarea acestora cu riguorile unui loc de munca, cu responsabilitatile si exigentele aferente.
 
In acest moment, la propunerea conducatorului compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul, pe baza obiectivelor si indicatorilor de performanta stabiliti in programul de activitati, angajatorul stabileste criteriile de evaluare a activitatii stagiarului. Acestea se aduc la cunostinta stagiarului la inceputul perioadei de stagiu odata cu programul de activitati. Pentru coordonarea activitatii stagiarului, angajatorul desemneaza un mentor care este salariat al angajatorului. Atributiile, drepturile si obligatiile mentorului in raport cu activitatea de coordonare a activitatii stagiarului se stabilesc in conditiile Legii nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin act aditional la contractul individual de munca al persoanei desemnate de angajator pentru a indeplini functia de mentor.
 
Mentorul are urmatoarele obligatii:
  • coordoneaza activitatea stagiarului pe parcursul perioadei de stagiu;
  • propune modalitati de rezolvare a lucrarilor repartizate stagiarului;
  • supravegheaza modul de indeplinire a atributiilor corespunzatoare postului ocupat de stagiar;
  • este membru in comisia de evaluare
 
Va prezentam un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, care a fost votat de Senat si care NU este inca in vigoare:
 
"Art. I Legea nr.335/2013 din 10 decembrie 2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 776 din 12 decembrie 2013, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
 
1. La articolul 2, litera g) se abroga.
2. La articolul 7, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 
” Art. 7
…………………………………………
„d) evalueaza in mod obiectiv activitatea stagiarului si propune modalitati de imbunatatire a activitatii acestuia;”
3. La articolul 7, dupa litera d) se introduce o noua litera, lit. e) cu urmatorul cuprins:
„e) elaboreaza referatul de evaluare .”
4. La articolul 8, partea introductiva a alineatului (1) va avea urmatorul cuprins:
 
„(1) Mentorul intocmeste, cu 10 zile lucratoare inainte de terminarea perioadei de stagiu, un referat de evaluare ce cuprinde urmatoarele elemente:”
 
5. La articolul 8 alineatul (3) va avea urmatorul cuprins:
 
„(3) Pe baza referatului de evaluare intocmit de catre mentor, angajatorul elibereaza un certificat/o adeverinta de finalizare a stagiului.”
 
6. La articolul 9 alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
 
”Art.9
 
(1) In cazul incetarii/modificarii contractului individual de munca al mentorului ce are impact asupra derularii stagiului, mentorul are obligatia de a efectua un raport asupra perioadei de stagiu parcurse de stagiar pana in acel moment, care este avut in vedere la evaluarea finala de catre conducatorul compartimentului.”
 
7. La articolul 9 alineatul (2) se abroga.
8. Articolul 11 se abroga.
9. Articolul 12 va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 12
 
(1) Evaluarea activitatii stagiarului se realizeaza de catre conducatorul compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul pe baza referatului de evaluare prevazut la art. 8 alin. (1).
(2) Conducatorul compartimentului poate solicita mentorului alte documente care au stat la baza referatului de evaluare prevazut la art. 8 alin. (1). ”
 
10. Articolul 13 se abroga.
 
11. La articolul 14 alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
 
„Art. 14
 
(1) Referatul de evaluare prevazut la art. 8 alin. (1) se aduce la cunostinta stagiarului in termen de 3 zile lucratoare de la data completarii sale de catre mentor.”
 
12. La articolul 23 literele g) si h) vor avea urmatorul cuprins:
„……………………………..
g) sa primeasca referatul de evaluare si certificatul/adeverinta de finalizare a stagiului;
h) sa conteste referatul de evaluare, daca este cazul.”
13. La articolul 25 literele b) si g) se abroga.
 
Art. II
 
Contractele de stagiu incheiate potrivit prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, cu modificarile ulterioare, aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, isi produc efectele pana la expirarea duratei pentru care au fost incheiate, potrivit legislatiei in vigoare la data incheierii lor.
 
Art. III
 
In termen de 90 de zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale elaboreaza si supune spre aprobare modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 473/2014....mai multe puteti citi AICI >>> 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]