In luna martie, salariul mediu nominal net a ajuns la 1.617 lei in martie, inregistrand o crestere fata de luna precedenta cu 4,1%. Cele mai mari castiguri au fost constatate in industria tutunului (5.645 lei) iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, unde un angajat a primit in medie 860 de lei, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica.
In majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul salariului mediu net a fost mai mare in martie decat in luna precedenta, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, pentru performante deosebite sau pentru sarbatorile de Paste), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (in functie de contracte).
Cea mai mare crestere a salariului s-a inregistrat in domeniul fabricarii produselor din tutun (19,3%). Au crescut cu 10,5% - 18,5% si salariile in domenii precum fabricarea de produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea bauturilor, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice.
Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de nerealizarile de productii ori incasarile mai mici (functie de contracte), de acordarea primelor ocazionale in luna februarie, in unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale salariilor s-au inregistrat in alte activitati extractive (-4,8%) si in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv activitatile de asigurare si fonduri de pensii (-4,1%).
In sectorul bugetar salariul mediu net a crescut usor fata de luna precedenta. In invatamant castigurile au urcat cu 2,8%, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice, in sanatate si asistenta sociala cu 1,2%, ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat in lunile anterioare cu dificultati financiare, iar in administratia publica salariile au crescut cu 0,7%.