"Angajatorul doreste sa acorde unor salariati cu titlu gratuit locuri de parcare. Pentru aceasta societatea achizitioneaza lunar, pe baza de factura emisa pe numele societatii, un numar de x locuri de parcare pe care le pune la dispozitie unora dintre angajati. Pe factura emisa pe companie, sunt inscrise numerele de inmatriculare ale masinilor care se pot parca si nu ale angajatilor, precum si costul parcarii. Sunt considerate astfel de achizitii avantaje de natura salariala?
Daca da, compania doreste sa suporte si taxele salariale individuale generate de avantaj, astfel incat salariul net al angajatului sa nu fie impactat. Factura de produse de acest gen este platita de catre companie, este emisa pe numele companiei, fara cota de tva, firma furnizoare nefiind platitoare de tva. Destinatia acestor locuri de parcare, vizeaza doar unii dintre salariati. Ne puteti pune la dispozitie un model de act aditional la contractul individual de munca care sa cuprinda aceste avantaje? Trebuie inscrise in Revisal acest gen de avantaje, daca da, unde anume?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in Revisal se inregistreaza salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute în contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.
Aplicatia Revisal permite inregistrarea elementelor salariale stabilite in suma fixa sau in procent astfel cum sunt reglementate prin contractul individual sau colectiv de munca.
Astfel, adaosurile la salariul de baza se inregistreaza in Revisal daca sunt reglementate prin contractul individual sau colectiv de munca in suma fixa sau in procent.
Intrucat avantajul din speta prezentata nu este stabilit in suma fixa sau in procent consideram ca nu se inregistreaza in Revisal.
In actul aditional la contractul individual de munca se poate mentiona la lit. j) din contract astfel:
c) alte adaosuri: angajatorul suporta contravaloarea locului de parcare pentru autovehiculul cu numarul de inmatriculare indicat de salariat in locatia xxxx.
De asemenea, aici puteti sa detaliati alte conditii in care se acorda locul de parcare.
Folosinta gratuita a locurilor de parcare asigurata de angajator salariatilor pentru autoturismele personale nu este prevazuta în Codul fiscal ca venit neimpozabil, fapt pentru care prudent este sa il considerati drept un avantaj impozabil, pentru care se vor datora contributii sociale si impozit pe venitul din salarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<