Conform art. 296 indice 15 lit. p) pct. 1 din Codul fiscal nu se cuprinde in baza lunara de calcul al contributiilor sociale obligatorii utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca.
Desi acest text de lege exclude din baza de calcul al contributiilor sociale utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, pct. 8 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 4 din Codul fiscal prevede ca veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296.3 lit. a) si b) din Codul fiscal sunt cele prevazute la art. 296.4 din Codul Fiscal si la pct. 68 din normele metodologice de aplicare a titlului III din Codul fiscal , date in aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal , cu exceptia veniturilor asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale.
In baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii se includ si veniturile realizate ca urmare a activitatilor de creare de programe pentru calculator si cele realizate de catre persoanele cu handicap grav sau accentuat care sunt scutite de la plata impozitului pe venit.
La incadrarea sumelor si avantajelor acordate in exceptiile generale de la baza de calcul se aplica regulile stabilite pentru titlul III din Codul fiscal .
Rezulta ca, daca nu exista exceptii specifice, avantajele care sunt impozabile potrivit Titlului III din Codul fiscal intra in baza de calcul a contributiilor sociale.
Exceptii specifice in ceea ce priveste veniturile prevazute la art. 296 indice 15 regasim doar in ceea ce priveste contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj si la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.
Concedierea perfect legala
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Astfel, conform pct. 23 si 24 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal , sumele si avantajele prevazute la art. 296 indice 15 sunt exceptate de la plata contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj si contributiei datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj precum si de la plata contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale.
De aceea, pana la o clarificare a neconcordantelor dintre art. 296 indice 15 lit. p) si pct. 8 din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 4 din Codul fiscal , fie printr-un act normativ, fie printr-un punct de vedere oficial al ANAF, recomandam ca asupra sumelor si avantajelor stabilite la art. 296 indice 5 din Codul fiscal , printre care regasim si utilizarea vehiculului in scop personal, sa calculati contributiile sociale aferente veniturilor salariale cu exceptia contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, contributiei datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj precum si contributiei la Fondul de garantare a creantelor salariale urmand sa rectificati ulterior fara obligatia de a plati dobanzi si penalitati de intarziere.