Valabil la 19.08.2011
In ceea ce priveste plata contributiilor sociale, aceasta ar trebui efectuata la timp si in conformitate cu prevederile in vigoare. Fie ca este vorba despre obligatiile angajatorului, fie ca sunt atributii care revin salariatului, aceste contributii variaza, printre altele, si in functie de conditiile de acordare a veniturilor si de natura acestora. Se da ca exemplu cazul unei societati care plateste unui fost angajat indemnizatia de neconcurenta pe o perioada de 6 luni. Intr-un astfel de caz, care sunt contributiile pe care le datoreaza angajatorul si ce contributii se retin fostului angajat? De asemenea, va trebui angajatorul sa plateasca si 20.8% CAS?
Potrivit art. 21 din Codul muncii, la incheierea contractului individual de munca sau pe parcursul executarii acestuia, partile pot negocia si cuprinde in contract o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Clauza de neconcurenta isi poate produce efectele pentru o perioada de maximum 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca, astfel cum prevede art. 22 alin. (1) din acelasi cod.
In baza art. 296 indice 4 lit. l) indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
De la plata contributiilor sociale obligatorii, pentru indemnizatia de neconcurenta sunt prevazute urmatoarele exceptii:
Portal Codul Muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Noua lege a pensiilor Ghid practic
- contributia pentru concedii si indemnizatii - pct. 22 lit. d) din Normele metodologice date in aplicarea art. 296 indice 16 din Codul fiscal;
- contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj - art. 296 indice 16 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, intrucat indemnizatia de neconcurenta se plateste ulterior incetarii raporturilor de munca;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale - art. 296 indice 5 alin. (4) din Codul fiscal, intrucat baza lunara de calcul a acestei contributii o reprezinta suma castigurilor brute realizate de salariatii incadrati cu contract individual de munca iar indemnizatia de neconcurenta nu se plateste pe durata executarii contractului individual de munca.
In consecinta, pentru indemnizatia de neconcurenta se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributia individuala de asigurari sociale si contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat;
- contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.