Propunere pentru modificarea Codului Muncii: ce se intampla cu indemnizatia de neconcurenta

Alexandra Ivan
Alexandra Ivan
08 Septembrie 2016
08 Septembrie 2016
Alexandra Ivan
Alexandra Ivan
indemnizatie neconcurentaindemnizatia de neconcurenta
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul Muncii ar putea fi modificat din nou, iar principala modificare se refera la indemnizatia de neconcurenta si la beneficiarii ei.

Conform profit.ro, in urma ultimelor negocieri dintre patronate si sindicate, s-ar fi ajuns la concluzia modificarii Codului Muncii. Astfel, indemnizatia de neconcurenta ar urma sa fie negociata intre angajator si angajat doar pentru anumite domenii de activitate.

Mai mult decat atat, propunerea prevede ca angajatii ar putea beneficia de indemnizatia de neconcurenta si in perioada contractului de munca, nu doar dupa incetarea acestuia. Astfel, angajatul ar urma sa primeasca lunar, un spor de 25% din salariul de baza ca indemnizatie de neconcurenta pe timpul contractului de munca.

Clauza obliga practic salariatul sa nu presteze, in interes propriu sau al unui tert o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, dupa incetarea contractului de munca. In schimbul acestei obligatii, salariatul primeste lunar o indemnizatie de neconcurenta, pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta, care nu poate depasi doi ani.

Indemnizatia de neconcurenta se negociaza intre parti si reprezinta cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.

Atentie! Indemnizatia de neconcurenta reprezinta o cheltuiala efectuata de angajator, este deductibila la calculul profitului impozabil si se impoziteaza la persoana fizica beneficiara.

Masura este sustinuta de sindicate, insa angajatorii sublinaza ca desi introducerea unei astfel de indemnizatii in pachetul salarial i-ar avantaja din punct de vedere fiscal, principiul acordarii angajatului unei sume pentru a nu actiona impotriva intereselor economice ale firmei unde acesta are un contract de munca in vigoare nu este moral.

Ambele sunt insa de parere ca este nevoie ca legislatia sa specifice care pot fi domeniile de activitate compatibile cu prevederile privind indemnizatia de neconcurenta.

Ministerul Muncii considera ca indemnizatia de neconcurenta ar trebui acordata doar la incetarea contractului de munca.

Negocierile intre parti pe tema indemnizatiei de neconcurenta vor continua.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]