Peste 202.400 de persoane inactive doreau sa lucreze in 2023, dar din varii motive nu cautau de lucru

Ioana Pavel
Ioana Pavel
26 Aprilie 2024
26 Aprilie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
persoane inactive 2023persoane inactive anofmpersoane ocupate program partial
Peste 202.400 de persoane inactive doreau sa lucreze in 2023, dar din varii motive nu cautau de lucru
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca un numar de 202.400 de persoane inactive doreau sa lucreze in anul 2023, dar fie nu cautau de lucru, fie nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
 
Aceste date ale Institutului National de Statistica (INS), au fost publicate vineri (n.n. 26.04.2024).
 
Ponderea persoanelor subocupate in totalul populatiei active a fost in anul 2023 de 1,2%, cu 0,1 puncte procentuale mai scazuta decat in anul precedent. Forta de munca potentiala aditionala cuprindea 202.400 persoane, in scadere cu 0,4% fata de anul anterior. In anul 2023, numarul somerilor BIM a fost de 455.600 persoane.
 
"Rata somajului este cel mai vizibil indicator rezultat din Ancheta fortei de munca in gospodarii, utilizat pentru a caracteriza o multitudine de aspecte economice si sociale. Alaturi de acesta, pentru a oferi o imagine completa a situatiei si evolutiei pietei muncii, INS publica, anual, un set de 3 indicatori, reprezentand categorii de populatie ocupata sau inactiva avand unele similitudini cu populatia in somaj si grade diferite de atasament fata de piata muncii (comparativ cu situatia standard a categoriei din care fac parte) si anume: persoane subocupate; persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul; persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul. Ultimii doi indicatori (persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul si persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul), alcatuiesc impreuna forta de munca potentiala aditionala. Setul de 3 indicatori constituie arii de diferentiere si intrepatrundere intre populatia ocupata si cea in somaj, pe de o parte, si intre someri si populatia inactiva, pe de alta parte".
 
Din randul populatiei inactive in varsta de 15-74 ani (6,235 milioane de persoane), 202.400 persoane faceau parte din forta de munca potentiala aditionala (in scadere cu 700 fata de anul precedent). Dintre acestea: 195.300 persoane erau disponibile sa inceapa lucrul, dar nu cautau un loc de munca, conform INS.
 
In anul 2023, raportul procentual dintre aceasta categorie de persoane si populatia activa a fost de 2,4%. Un numar de 7.100 de persoane cautau un loc de munca, dar nu erau disponibile sa inceapa lucrul.
 
De asemenea, 99.000 persoane ocupate cu program partial doreau si erau disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent, fiind considerate persoane subocupate. Aceasta categorie de persoane a reprezentat 1,2% din populatia activa, 1,3% din populatia ocupata si 35,6% din numarul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru partial. Fata de anul precedent, numarul persoanelor subocupate a scazut cu 11.000.
 
Persoanele subocupate sunt persoane ocupate care lucreaza cu program partial, care doresc si sunt disponibile sa lucreze mai multe ore decat in prezent. Forta de munca potentiala aditionala reprezinta suma a doua categorii de persoane: "persoane inactive care cauta un loc de munca, dar nu sunt disponibile sa inceapa lucrul" si "persoane inactive care nu cauta un loc de munca, dar sunt disponibile sa inceapa lucrul".


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]