Indemnizatie de neconcurenta si plata prin stat de salarii.

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
13 Septembrie 2021
13 Septembrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
clauza de neconcurentadeclaratia 112formularul 112
Indemnizatie de neconcurenta si plata prin stat de salarii.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
„Un salariat cu contract de management are un act aditional la acest contrat care include o clauza de neconcurenta pentru o perioada de 12 luni cu plata lunara. Daca activitatea salariatului inceteaza cu 01.12.2020, cum se face plata acestor salarii prin statul de plata ca si cum ar fi salariat? Se intocmeste un alt stat de plata? Cum va trebui sa apara acest salariat in declaratia D112?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Conform art. 157 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal, sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include:
 
l) indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca;
 
Astfel, indemnizatia de neconcurenta intra in baza de calcul al contributiei la sistemul de sanatate datorata de salariat conform art. 157 alin. (1) lit. l) din Codul fiscal.
 
Indemnizatia de neconcurenta nu este prevazuta ca baza de calcul pentru celelalte contributii sociale (CAS si contributia asiguratorie pentru munca).  
 
Prin urmare, dintre contributiile sociale, asupra indemnizatiei de neconcurenta, se calculeaza doar contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate alaturi de impozitul pe venit in cota de 10%. Acest impozit se datoreaza in baza art. 76 alin. (2) lit. o) din Codul fiscal.
 
Impozitul pe venit si contributia la sistemul de sanatate se retin la sursa.
 
Indemnizatia de neconcurenta se va inregistra in statul de salarii in vederea calcularii taxelor salariale. Nu este necesar un stat separat deoarece nicio prevedere legala nu stabileste ca pentru veniturile salariale platite ulterior incetarii contractului individual de munca se intocmeste stat separat.
 
In formularul 112, fostul salariat caruia i se acorda indemnizatia de neconcurenta se inregistreaza la Tip asigurat - 3.7. Persoane fizice care incaseaza indemnizatii lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca
 
Raspuns oferit de Irina Dumitrescu pentru PortalCodulMuncii.ro >>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]