"Contractul colectiv de munca. Drepturile angajatului detasat. Salariatul detasat de la angajatorul A (functia de baza) la angatorul B care beneficiaza de drepturile cele mai favorabile, respectiv drepturile acordate de angajatorul A, poate beneficia si de drepturile stabilite prin contractul colectiv de munca (incheiat la angajatorul A) pe perioada detasarii la angajatorul B? Ex. La angajatorul A se acorda un drept (in bani sau natura) stabilit prin CCM, salariatul detasat beneficiaza de aceast drept? Care este procedura de acordare?"
S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2023!
Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii AICI >>>
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Asadar, in baza acestui articol salariatii pot fi detasati la un alt angajator iar contractul individual de munca se suspenda pe durata detasarii.
Conform art. 47 din acelasi Cod:
Art. 47
(1)Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.
(2)Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.
Prin urmare, sunt aplicabile urmatoarele reguli cu privire la drepturile salariatului detasat:
– salariatul detasat beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de la angajatorul la care este detasat;
- dupa ce se stabilesc drepturile mai favorabile, angajatorul la care este detasat salariatul, acorda aceste drepturi.
In situatia prezentata, salariatul detasat are toate drepturile reglementate de contractul colectiv de munca incheiat la nivelul angajatorului A. Acest angajator trebuie sa transmita angajatorului B o adresa in care sa mentioneze toate drepturile de care salariatul detasat beneficiaza la el inclusiv drepturile prevazute de contractul colectiv de munca. In baza acestei adrese, angajatorul B acorda salariatului toate drepturile de care salariatul beneficiaza la angajatorul A.
In mod corect, anterior detasarii trebuie sa se incheie un acord de detasare intre cei doi angajatori in care sa se mentioneze toate aspectele detasarii inclusiv drepturile salariatului detasat.
Un raspuns oferit in decembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<