Clauza de neconcurenta reprezinta una dintre cele 4 clauze ce pot fi inserate in cadrul CIM (contract individual de munca).
Notiunea presupune obligatia angajatului ca la viitorul loc de munca sa nu presteze activitate concurenta celei anterioare, pe o perioada de maxim 2 ani.
Doar cu acordul si prin negociere cu angajatul, angajatorul poate insera in contractul de munca o clauza de neconcurenta.
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
40 Modele de Regulament Intern
Prin clauza de neconcurenta, salariatul este obligat ca DUPA INCETAREA CONTRACTULUI sa nu presteze in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, IN SCHIMBUL unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Specialistii in legislatia muncii atrag atentia asupra faptului ca indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala.
Indemnizatia de neconcurenta se negociaza si este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca.
In situatia in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, indemnizatia de neconcurenta va reprezenta cel putin 50% din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
"Astfel, in baza de calcul al indemnizatiei de neconcurenta intra toate veniturile salariale inclusiv bonusurile si indemnizatiile in suma bruta din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.", atentioneaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Dar nu uitati faptul ca foarte multe clauze de neconcurenta sunt pronuntate ca fiind nule in cadrul unui proces in instanta. De ce? Pentru ca sunt realizate in mod incorect, precar sau chiar fara a se respecta legislatia in vigoare.
Clauzele de neconcurenta isi produce efectele NUMAI DACA in cuprinsul CIM sunt prevazute anumite elemente:
- activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului,
- cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare,
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta (maxim 2 ani)
- tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii,
- aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.
Cel mai des, in instanta sunt disputate clauze de neconcurenta prin care se incearca restrangerea completa a unui salariat la profesia sa. NU poti interzice unui contabil sa profeseze pe trei continente si nici sa nu isi mai ofere serviciile tuturor companiilor incadrate pe un anumit cod CAEN.
Trebuie sa indici tertii in favoarea carora se interzice prestarea actvitatii, aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul, care sunt activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, ce cuantum va avea indemnizatia de neconcurenta si perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta (maxim 2 ani). Nu exista clauza de neconcurenta pe termen nelimitat.
Sa aveti succes in dreptul muncii!